16. aprila 2019 je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani podelitev nagrad za najboljši haiku v različnih kategorijah in predstavitev pesmarice Haiku 2019.

Devetnajstega natečaja za najboljši haiku, ki ga je organizirala Gimnazija Vič Ljubljana, se je udeležilo 490 dijakov in dijakinj iz 50 srednjih šol, ki so napisali 1458 haikujev. Podeljenih je bilo 59 enakovrednih nagrad.

Z naše šole so uspešno sodelovali Natalija Jelen, Advije Ademi, Anastazija Kranjec, Ema Rom Zupanc, Tjaž Zajko, Tadej Štampar, Maruša Gros, Ana Germ, Nika Ostrožnik, Sara Gorenjec, Tamara Pinter, Eva Slana, Hurija Vrtagić, Claudia Rutar, Nejc Oset, Sandra Baumkirher, Karmen Planinšek, Ines Mulej in Lara Vrečko-Kotnik, saj so njihovi haikuji objavljeni v pesmarici Haiku 2019.

 

Jakob Borko je prejel nagrado za haiku v absolutni kategoriji.

Makova polja
ne bodite pretežke
kaplje dežja

Makovi cvetovi so zelo nežni. Pesnik, prevzet nad barvitostjo in lepoto makovih cvetov, so-čustvuje z njimi, saj ga skrbi, da jih nežne kaplje ne bi pri-zadele.

 

Ines Mulej je prejela nagrado za najboljši haiku z bivanjsko tematiko.

moje misli
neskončne neskončne
kot puščava

 Misli so lahko kot pragozd ˗ težko prehodne, zapletene, nepregledne … Misli so lahko tudi »jasne in razločne«, kot si je želel René Descartes.
Pesnica pripoveduje o neskončnosti in preglednosti svojih misli, svoje zavesti. In prav iz takšnih spoznanj , doživetij se lahko rodi odličen haiku.

 

Lara Vrečko-Kotnik je prejela nagrado za najboljši haiku z bivanjsko tematiko.

težko se navadim
biti sama
premikam uro

 Zadnjo nedeljo v marcu smo zopet premaknili uro na poletni čas. Zdi se, da pesnica premika uro, da bi ji čas hitreje minil. A njena igra s časom je imela (tudi) nasproten učinek. Čas se je ustavil in v Tem trenutku brezčasja je nastala pesem …

 

Mentorice: Branka Vidmar Primožič, Irena Lasnik, Alenka Gotlin Polak in Helena Muha

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)