3-kons-2010-ikona

5 elementov

OGENJ, ZEMLJAZRAK, VODA … ČLOVEK

5elementNajveč  nam pove ogenj, ki kar žari. Potem je zemlja, ki predstavlja zeleno barvo, nato je zrak, ki je vse  okoli nas, naša poetična domišljija, najpomembnejša je voda, ki nam daje smisel življenja in pogum do vztrajanja.

Peti element je človek sam, torej ljubezen,  ki vse povezuje.

Pet elementov je pet substanc ali pet gibal in naj bi sestavljali naravne procese, pojave in materijo. Predstavljali naj bi faze nastajanja, vrhunca, ravnovesja, zatona in mirovanja ter nosijo alegorična imena:

*ogenj
*zemlja
*zrak
*voda
*človek

5 elementov  skozi prizmo ajurvede

Ajurveda se je razvijala v meditaciji iskalcev resnice – rišijih. Tisoče let se je njihovo učenje prenašalo po ustnem izročilu od učitelja do učenca, kasneje pa se je ovekovečilo v melodiozni sanskrtski poeziji. Čeprav se je mnogo tekstov sčasoma izgubilo, je ajurvedsko znanje preživelo. Prebivajoč v kozmični zavesti, se je at modrost intuitivno razodela skozi srca rišijev. Zavest so zaznali kot energijo, ki se je razodevala skozi pet temeljnih principov ali elementov: eter, zrak, ogenj, vodo in zemljo. Ta koncept petih elementov je srce ajurvedske znanosti. Samospoznani modreci ali rišiji so ugotovili, da je bil svet na začetku v nerazodetem stanju zavesti, ki je po volji Vsevišnjega prešel v manifestirani univerzum. Iz tega stanja se je ustvarila subtilna vibracija aum (om), ki jo je Vrhovni Stvarnik prenesel v srce Brahme, prvoustvarjenega živega bitja v tem kozmosu. Iz te vibracije se je pojavil prvi element- eter. Eter se je začel gibati in tako je nastal zrak, ki je pravzaprav gibanje etra. Posledica gibanja etra je zrak in skozi njega se ustvari toplota. Delčki te energije se v kombinaciji z intenzivno svetlobo odražajo v obliki ognja. Tako se eter odraža v zraku, isti eter pa se odraža tudi v ognju. Skozi toploto in ogenj postanejo nekateri elementi iz etra v tekoči in tako izrazijo element vode, zatem pa se zgostijo do molekul zemlje. Tako se eter odraža v štirih elementih: zraku, ognju, vodi in zemlji. Iz zemlje so ustvarjena vsa živa bitja, vključujoč tista iz rastlinskega cesarstva, carstva živali in na koncu tudi človeka. Zemlja vsebuje vse neorganske snovi, ki tvorijo carstvo mineralov. Tako je iz maternice teh petih elementov rojena vsa materija, ki jo je začel ustvarjati Maha-Višnu, Vsevišnji. Pet temeljnih elementov obstaja v vsej materiji. Voda je klasičen primer tega – v trdi obliki tvori led, ki je odraz principa zemlje. Uspavani, prikriti princip ognja v ledu led topi in pojavi se princip vode, z izparevanjem pa se lahko spremeni v princip zraka. Para izgine v etru in tako lahko vidimo, da je pet elementov prisotnih v eni snovi. Vsi ti elementi izvirajo iz energije Kozmične zavesti in so vsi prisotni v vsej materiji v vesolju.

Človek in mikrokozmus

Človek je mikrokozmos, vesolje v malem, zato obstaja pet temeljnih elementov tudi v vsaki živi enoti. V človeškem telesu je prostor, ki je odraz etra; npr. prostor v ustih, nosu, prebavnem in dihalnem sistemu, kapilarah, celicah. Prostor (pravzaprav gibajoči eter) se imenuje zrak, ki je gibalni element. V človeškem telesu se trak odraža kot gibanje mišic, bitje srca, širjenje in krčenje pljuč itd. Pod mikroskopom lahko vidimo, da se vsaka celica giblje v skladu z vzrokom, gibajo pa se tudi živčni impulzi, ki so čutilna in motorična gibala. Skupno gibanje živčnega sistema vodijo telesni zraki. Tretji element je ogenj. Izvor ognja in svetlobe v sončnem sistemu je Sonce, v človeške telesu pa je izvor ognja celično dihanje. Ogenj se pojavi v prebavnem sistemu. V sivih možganskih celicah materije se ogenj odraža kot inteligenca. Ogenj tudi omogoča, da vidimo svetlobo. Tako telesna temperatura, prebava, mišljenje kot tudi čutilo vida, so funkcije telesnega ognja. Ves metabolizem in zgradba encimov nadzira ta element. Voda je četrti pomembni element v telesu. Odraža se kot odpadne snovi prebavnih sokov v membrani, plazmi in citoplazmi. Voda je absolutno nujna za delovanje organov in najrazličnejših telesnih sistemov. Na primer, če pomanjkanje vode v organizmu povzroči dehidracijo, moramo bolnika nemudoma začeti zdraviti, da bi ga rešili. Ker je ta element tako pomemben, vodi včasih rečejo tudi ‘voda življenja’. Zemlja je peti in zadnji element, prisoten v mikrokozmosu. Življenje je mogoče, ker zemlja privlači vsa živa bitja in nežive snovi s svojo trdno površino. V telesu iz zemlje izvirajo trdne strukture, kot so kosti, nohti, mišice, koža in lasje.

Čutila

Pet elementov se pri človeku odraža v delovanju petih čutnih organov, kot tudi v posebnih funkcijah njegove fiziologije. Tako je pet elementov neposredno povezanih s človekovo sposobnostjo zaznavanja zunanje okolice, v kateri živi. Preko čutil so prav tako povezani s petimi vrstami delovanja, ki so ekspresija čutnih organov. Temeljni elementi- eter, zrak, ogenj, voda in zemlja- so povezani s poslušanjem, dotikanjem, vidom, okusom in vonjem. Eter je medij, po katerem se prenaša zvok. Ta element je zatorej povezan s poslušanjem. Uho, organ sluha, se izraža in se odraža skozi organ govora, ki kreira razumljiv človeški govor- zvok. Zrak je povezan s čutilom dotika, čutni organ dotika pa je koža. Organ, skozi katerega se odraža dotik, je predvsem roka. Koža na roki je še posebej občutljiva, roka pa je odgovorna za lovljenje, dajanje in sprejemanje. Ogenj, ki odraža svetlobo, toploto in barvo, je povezan z vidom. Oko, organ vida, spremlja hojo in je tako povezano s stopali. Slepi lahko hodi, vendar se težko orientira. Oči pokažejo smer hoje. Voda je povezana z občutkom okusa. Brez vode jezik ne bi mogel okušati. Jezik je tesno povezan z delovanjem genitalij. V ajurvedi veljajo spolni organi za spodnji jezik, jezik pa za zgornji jezik. Kdor nadzoruje zgornji jezik, lahko nadzoruje tudi spodnjega. Element zemlje je povezan z čutom voha. Nos, čutilo voha, je povezano z delovanjem anusa. Ta povezava se odraža v slabem zadahu iz ust zaradi abstipacije, čutilo za vonj pa je topo. Ajurveda smatra človeško telo in čutne zaznave za razodevanje kozmične energije, ki se odraža v petih temeljnih elementih. Rišiji – modreci so odkrili, da vsi ti elementi izvirajo iz čiste Vrhovne osebe, ki se v Svoji spremenjeni obliki odraža kot Absolutna resnica. Ajurveda želi, da vsak privede svoje telo in duh v popolni, harmonični odnos z Vrhovno zavestjo.

Patricija Mikek, 4. a

 Viri: Besedilo: http://www.harekrisna.net/index.php?S=1&Article=240

 Slika:  http://forest-way.heavenforum.com/evek-f3/oglasevanje-t91-34.htm?vote=viewresult

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)