Začetek jesenskih počitnic je za Klemna, Gentrita, Tamaro, Špelo in Dijano iz 2. a PTI ter Anjo iz 1. a PTI pomenil vse prej kot počitek. Bil je začetek nečesa novega, neznanega, a hkrati zelo vznemirljivega, nečesa, kar nam vsaj zadnji mesec kar ni in ni dalo spati. Malta. Gremo na Malto. To je bila odločitev, ki smo jo sprejeli že davnega junija v prejšnjem šolskem letu, a zdaj je šlo zares.

25. oktobra smo se poslovili od svojih dragih, potem pa se vkrcali na avtobus, kjer so nas že čakali naši sopotniki s slovenjgraške šole, s katerimi smo se imeli dovolj časa spoznavati na poti na bolonjsko letališče. Nekateri smo nestrpno pričakovali polet na Malto, saj je bila to naša prva izkušnja z letenjem. Pot je bila dolga, saj smo na Malti pristali zvečer, tam pa se je razburljivo dogajanje pravzaprav šele dobro začelo.

Partnerji so nas pričakali na letališču in nas odpeljali v Sliemo, kjer smo se nastanili v lepih modernih apartmajih. Glede na to, da nas je bilo v skupini kar 14, smo bivali v dveh apartmajih in najprej se je bilo potrebno uskladiti, kdo si bo s kom delil sobo v naslednjih treh tednih. Še dobro, da smo imeli zraven spremljevalko, ki nam je pomagala usklajevati vse želje in potrebe, da smo se končno lahko namestili in si malo odpočili od naporne poti.

Nov dan smo nekateri izkoristili za počitek, drugim pa raziskovalni duh ni dal miru in smo začeli raziskovati okolico. Hitro smo našli trgovine, kjer smo si že v nedeljo nakupili živila in ostale potrebščine, saj smo za pripravo obrokov skrbeli sami. Nedelja je bila tudi odlična priložnost, da smo se dijaki obeh šol malo bolje spoznali med sabo ter se dogovorili glede zadolžitev.

V ponedeljek pa se je začelo zares. Zjutraj smo se najprej zglasili pri naših partnerjih, kjer so nas prijazno sprejeli in nam dali vse potrebne informacije o podjetjih, kjer bomo delali in seveda tudi načrt poti do posameznega podjetja, kamor smo se odpravili takoj po sestanku. Tu pa so se začele prve dogodivščine. Večina je namreč za pot do svojega podjetja uporabljala javni prevoz, ki pa je na Malti rahlo specifičen. Pustimo dejstvo, da vozijo po levi in da včasih zgrešimo pravilno postajo, avtobusa včasih pač ni in treba se je znajti. Ampak v nekaj dneh so se težave rešile, vsi smo vedeli, kam moramo in kako se znajti.

Prvi teden je hitro minil, dijaki smo se dobro organizirali pri gospodinjskih obveznostih, tudi McDonalds je dobil nove redne stranke, praksa v podjetjih je stekla, pred nami pa je bil prvi konec tedna na Malti in čakal nas je na prvi izlet – ogled glavnega mesta Malte, ki se imenuje Valletta. Spremljala nas je vodička, ki nam je razkazala mestne znamenitosti, po kosilu pa smo si ogledali še film ‘Malta Experience’, s katerim smo dobili boljši vpogled v zgodovino Malte.

Naslednjo nedeljo, 9. 11., smo imeli drugi izlet. Vsi smo ga komaj čakali, saj smo vedeli, da gremo na kopanje. Zbrali smo se na avtobusni postaji, kjer nas je vodič obvestil, da na našo žalost ne gremo na izlet z ladjo in kasneje na kopanje, kajti naša ladja se je pokvarila. Bili smo razočarani, a smo se kljub temu imeli lepo, kajti odšli smo na ogled starega dela mesta in tržnice Marsaxlokk, nato pa smo se zapeljali do Blue Grotto, ki nas je navdušila, kajti razgled je bil čudovit.

Kljub vsem obveznostim smo imeli še nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za kopanje in nakupovanje, nekaj pa si nas je samih organiziralo še izlet na otok Gozo.

Pred nami je bil še zadnji delovni teden, v soboto, 15. 11., pa smo z malteškega letališča poleteli proti Italiji in se v poznih nočnih urah vrnili domov. Nastopil je čas vrnitve v šolske klopi, kjer smo delili vtise in izkušnje z vrstniki in profesorji. Vsekakor izkušnja, ki je ne bomo pozabili.    

Naši vtisi:

dijana_0Delovna praksa na Malti je name zelo dobro in pozitivno vplivala, saj sem spoznala njihove običaje in kulture ter se bolje naučila govoriti angleško.

Povod za to, da sem pristala na prakso v tujini, so bili predvsem moji prijatelji iz šole in razreda, kajti nekateri so že bili na praksi v tujini in so mi iz lastnih izkušenj povedali, da je to nepozabna in dobra izkušnja, ne glede na pomanjkanje znanja angleškega jezika. Ne smem pa pozabiti tudi na svojo družino, ki me je pri tem podpirala in mi svetovala enako kot moji prijatelji.

Ko smo odhajali iz Slovenije, sem bila zelo nervozna, kajti nisem vedela, kako bom komunicirala z ljudmi, kako se bom znašla na delovnem mestu, v bistvu sem se že spraševala, ali sem se odločila prav, da grem na delovno prakso v tujino. Ko smo prispeli na Malto in se namestili v apartmaju, sem že dobila boljši občutek in se veselila nadaljnih 3 tednov, ki jih bomo preživeli na Malti.

Delala sem v podjetju Kunsill Malti Ghall-Isport. Prvi dan delovne prakse sem spoznala svojo mentorico, ki mi je razložila, kakšno delo bom opravljala. Profesorjem športne vzgoje sem pomagala pri programih z otroki, po tečajih pa sem imela še administrativne zadolžitve. Tako sem na praksi združevala svojo ljubezen do športa in tudi svojo smer izobraževanja.

Ko  je prišel dan odhoda z Malte, sem bila vesela da je za menoj čudovita izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Zdaj vem, da so prijatelji in moja družina imeli prav, da so me podpirali pri tem in vsakemu priporočam, da to doživi. Meni je žal le to, da sem čakala tako dolgo, da sem to doživela, kajti morala bi iti že veliko prej.

Dijana Moćić, 2. a PTI

spela_0Prakso sem opravljala v podjetju Parker Randal Group. To podjetje se nahaja na jugu Malte in sicer v mestu Birzebbuga. Vsak dan sem se do službe vozila z avtobusom in ker je bila pot kar dolga, da sem imela tako priložnost videti tudi drugi konec Malte, ki ga v nasprotnem primeru zagotovo ne bi.

Na začetku mi je študentka, ki je tam tudi opravljala prakso, razkazala prostore in mi povedala, kje najdem določene dokumente, kaj mi lahko naročijo za delo, naučila me je skuhati kavo in me tudi popeljala po bližnjem mestu. Velikokrat sem odšla na pošto, po znamke, pa tudi v banko ali pa sem morala oddati kakšen pomemben dokument. Kasneje pa so me potrebovali pri kopiranju dokumentov in skeniranju. Delala sem zapiske v Excelu in jih nato natisnila. Skoraj za vsakega zaposlenega v podjetju sem opravila kakšno delo.

Moji občutki glede prakse v tujini so zelo pozitivni. Prvič sem tudi letela z letalom. Zelo me je bilo strah, a ko smo pristali, so vsi strahovi izginili. Ker sem se na delo vozila na jug Malte z avtobusom, sem postala bolj samostojna, iznajdljiva in ničesar me ni več strah. Po zemljevidu sem se kar hitro znašla, kar se prej sploh nisem. Na poti vidiš veliko različnih ljudi, od temnopoltih do Japoncev, spoznaš različne stile oblačenja in različne kulture. Tudi znanje angleščine sem s pridom uporabljala v praksi.

Mislim, da je iti na prakso v tujino čudovita priložnost, da vidiš kako živijo ljudje na drugem koncu Evrope. Zame je bila to čudovita izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Z veseljem bi še  kdaj šla na kaj podobnega, če bi imela možnost.

Špela Koželj, 2. a PTI

klemen_0Najlažje priti do podjetja je bilo ravno meni, saj sem se s skupnega sestanka prestavil le dve nadstropji višje in že sem bil pri svoji mentorici Victorii, direktorici jezikovnega izobraževanja. Bil sem prav zadovoljen, saj sem imel od apartmaja do prakse celi 2 minuti peš.

Prvi vtis o Vicky je bil, da je stroga, vendar sem skozi delavnice spoznal, da je zelo sproščena oseba in da ima precej smisla za humor. Na prakso sem prišel še skupaj s Francozinjo Amy, ki je prišla za dva meseca in zato se je bolj posvečala njej in tako dobila tudi delo v pisarni, jaz pa sem postal asistent profesorice Michel in sem ji pomagal pri organizaciji tečajev ter velikokrat opravil kakšne povsem praktične naloge kot je fotokopiranje, itd.

Praksa na Malti je bila res lepa izkušnja v mojem življenju in prav žal mi je, da se za to nisem odločil že prej, saj ko spoznaš čisto novo okolje, drugačne ljudi in drug stil življenja, je to kot nekakšna prelomnica v življenju. To priporočam vsem na naši šoli, naj to vsak poskusi vsaj enkrat.

Klemen Centrih, 2. a PTI

gentrit_0Zame je bil prvi delovni dan na Malti najtežji, ker nisem poznal poti do delovnega mesta in sem porabil veliko časa in energije, da sem podjetje sploh našel. V podjetju sem na srečo spoznal eno luštno in simpatično punco z Nizozemske, ki je prav tako kot mi opravljala prakso na Malti in mi je potem pomagala nazaj do doma, saj je živela na istem mestu v Sliemi kot mi. Potem so zadeve stekle in je bilo veliko bolje, bolje smo se tudi spoznali in se več družili, tako da je bilo zelo lepo. Praksa na Malti je bila zame zelo dobra izkušnja. Naučil sem se veliko.

Gentrit Morina, 2. a PTI

tamara_0Svojo prakso sem na Malti opravljala v podjetju MRA, ki se ukvarja z analizo rudnih bogastev, nafte ter vode. Prvi teden sem v računalnik vnašala že zbrane podatke, naslednja dva tedna pa sem se pretežno ukvarjala s skeniranjem. Veliko sem se pogovarjala s sodelavci ter tako intenzivno izpopolnjevala svoje znanje angleščine.
V projektu sem tokrat sodelovala že drugič, ker je zame opravljanje prakse v tujini čudovita izkušnja, saj lahko tako pridobiš veliko izkušenj, postaneš bolj samostojen ter hkrati raziskuješ tujo državo.

Tamara Golavšek, 2. a PTI

anja_0Jutranje vstajanje zame ni bil problem, saj sem s službo začela okoli 10. ure. Delala sem v podjetju Remax v San Gwanu. Do službe sem hodila peš, približno 25 min. Zlagala sem papirje in jih sortirala. Večino časa sem preživela na računalniku in vnašala razne številke v Excel in v njihov program. Lepo je bilo.

Anja Gajski, 1. a PTI

Related Images:

(Skupno 286 obiskov, današnjih obiskov 1)