3kons

POTOPIS AVSTRALIJA IN NOVA ZELANDIJA

Avstralija je ime najmanjše celine na svetu, kot tudi kratko ime države Avstralska zveza. Po površini je šesta največja država na svetu in edina, ki v celoti zavzema kakšno celino, in največja v Avstralaziji.

Državna valuta je avstralski dolar, ki je vreden približno 0.6 evra. Avstralija je ena izmed gospodarskih velesil sveta, vendar pa je po sami zasnovi svojega gospodarstva med velesilami edinstvena.

 

 

Nova Zelandija je otoška država v Jugozahodnem Pacifiku. Leži približno 1600 kilometrov jugovzhodno od avstralske obale.

Nova Zelandija je nekako osamljena v oceanu in jo sestavljata dva glavna otoka, splošno znana kot Severni otok in Južni otok, ki ju ločuje v pliocenu nastali 23 km širok Cookov preliv. Politično spadajo k Novi Zelandiji tudi številni manjši otoki (največji med njimi so Stewartov otok, otočje Bounty, Antipodes in Auckland. Najbližja celina Avstralija je oddaljena okrog 2.000 kmAntarktika, severno pa Nova Kaledonija, Fidži in Tonga. Nova Zelandija je dežela neokrnjene narave, kar 80% prebivalstva živi v mestih. severozahodno od glavnih otokov. Južno od Nove Zelandije je je Antarktika, severno pa Nova Kaledonija, FidžiTonga. Nova Zelandija je dežela neokrnjene narave, kar 80% prebivalstva živi v mestih.

Kristina Urana, 4. a

http://sl.wikipedia.org/wiki/Avstralija

http://avtomanija.si/default.asp?rb=5&id=90

http://sl.wikipedia.org/wiki/Nova_Zelandija

http://www.cenim.se/98-1-a.html

 

Related Images:

(Skupno 225 obiskov, današnjih obiskov 1)