3kons2014-mali

Lepota narave

Verjetno smo vsi kdaj nabiramo kamenčke na morju, ob rekah … za srečo ali preprosto, ker so nam bili všeč.  Zakaj ti kamenčki ne bi postali nekaj več  –  nakit –  morda darilo za nekoga, ki vam je blizu. Zato se bodo udeleženci delavnice Nakit iz navadnih kamnov seznanili in tudi naučili okrasiti kamenčke s servetno tehniko, jih pobarvali z akrilnimi barvami ali pa s konturo za steklo ter jih povezali v nakit. Tako izdelan izdelek bodo shranili v škatlice, ki jih bodo sami naredili in okrasili.

 Simona Žlof in Blažka Dolinšek, mentorici

 

 Diamanti so dekletovi najboljši prijatelji.
                                           M. Monroe

Nakit je skupno ime za predmete iz kristalov, plemenitih kovin ali drugih materialov, namenjene okraševanju telesa. Poleg kamnov se v te namene uporabljajo tudi predmeti rastlinskega in živalskega izvora ter neplemenite kovine. Oblikovno je nakit odvisen od časa, v katerem je nastal in veščine izdelovalcev.


Nakit v Sloveniji

Slovenija je na zemljepisnem področju, kjer so se na že od najstarejših časov križale različne karavanske in vojaške poti. To je opazno tudi pri arheoloških najdbah nakita, tako je najdenega veliko nakita iz obdobja antike, starega, srednjega in novega veka, ki ga zbira in hrani v svojih zbirkah Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Tudi drugi manjši muzeji v Sloveniji imajo manjše zbirke.

Ocenjevanje nakita

Ocenjevanje in primerjanje nakita med seboj je razmeroma zahtevna dejavnost, ki jo večina nestrokovnjakov ne pozna, zato nas lahko hitro zavede,  da določen nakit precenimo ali podcenimo. Pri ocenjevanju je potrebno upoštevati najprej material in njegovo ceno, nato kakovost izdelave in mojstrstvo izdelovalca nakita. Samo drag material še ne bo naredil tudi dragega nakita, pomembno vlogo ima tudi oblikovalec, ki bo materialu dodal dodatno vrednost; takšen izdelek večkrat postane drobno umetniško delo. Nakit postane velikokrat tudi predmet prestiža med bogatimi prebivalci. Cene nakita določajo običajno veliki trgovci z nakitom, velike dražbene hiše ali pa vrhunski oblikovalci teh izdelkov.

Poznamo različne vrste nakita:

Nakit za lase:
– lasne sponke
– okrasni glavniki
– lasni trakovi
– lasni ornamenti
Nakit za glavo:
– krone
– naglavni obroči
– diademi
– tiare
– uhani
– nosni dragulji
Nakit za vrat:
– verižice
– obeski
– amuleti
– broške
Nakit za roke:
– zapestnice
– obroči
– verižice
– prstani
Nakit za noge:
– obroči
– trakovi
– kraguljčki
– prstani
Nakit za trup:
– pasovi
– vrvi
– verige
– sklepanci

Vira: wikipedija, www.quotegarden.com

Mnenje dijakinj 3. c

Anja: Delavnica je zelo zanimiva, ustvarjalna. Najbolj mi je všeč , da izdelujemo iz pravih kamnov.

Klavdija: Rada ustvarjam, zato mi je zanimivo. Na delavnici je najbolj zanimivo izdelovanje škatlic.

Lara: Tudi jaz rada ustvarjam in se tako družim s prijatelji. Na delavnici mi je najbolj zanimivo lepljenje škatlic.

Karin Haložan in Hana Frišek, 1.b

 

Related Images:

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)