3kons2014-mali

Delavnica Osnove borilnih veščin je namenjena 1. letniku programa varnostni tehnik. Dijaki bodo prisotni na delavnici v obeh delih, tako da bomo realizirali štiri ure iz odprtega kurikula, namenjenega borilnim veščinam.
Delavnico bo z mojo manjšo pomočjo vodil Mitja Stišovič, mojster karateja, 5. DAN, Tani ha Shito-ryu stila.
Na tej delavnici bomo predelali osnove borilnih veščin, predvsem s področja karateja, kamor sodijo razni udarci z nogo in roko, blokade teh udarcev ter druge osnovne veščine. V začetnem delu  bomo izvedli razne borilne igre, s spretnostnim poligonom pa utrdili določene skupine mišic.

Delavnica se bo odvijala na lokaciji Vodnikove telovadnice.

Alja Dečman Stišovič, mentorica

Borilne veščine so sistemi urejenih metod učinkovitega bojevanja, tako brez orožja, kot tudi oboroženega. Pojem se dandanes uporablja predvsem v povezavi z azijskimi borilnimi veščinami, čeprav v resnici zajema raznolike veščine bojevanj  z vsega sveta. Borilnih veščin je več sto in jih delimo na borilne veščine brez orožja in borilne veščine z orožjem. Druga delitev borilnih veščin je na popularnejše, s katerim se ukvarja več milijonov ljudi, kot so karate, kung-fu, judo, aikido, in manj popularne, s katerimi se ukvarjajo le manjše skupine – sai kendo, kiudo, sumo, pentjak-silat …


Mnenje dijakov udeležencev

Jakob, 1.c: Danes smo v tej delavnici spoznali mnogo novega, no vsaj eni izmed nas. Treniram borilne veščine že osem let, zato danes nisem imel pretiranih težav. Z borilnimi veščinami sem se srečal že kmalu in še vedno jih prakticiram na vajah. Danes pa mi je bil zelo všeč pristop našega mentorja.

Veronika, 1. c: Karate že treniram tri leta in ravno iz tega razloga mi je današnja delavnica zelo zanimiva. Pri borilnih veščinah, še posebej pri karateju, je pomembna zbranost, umirjenost. Ena izmed najboljših možnosti proti večjemu nasprotniku je uporabiti njegovo lastno silo proti njemu. Karate pa se nikoli ne prakticira v pretepu.

 

Hana Brecl in Alekseja Vignjevič, 2. e

 

 

Related Images:

(Skupno 303 obiskov, današnjih obiskov 1)