3kons-13-mali
PEKA PECIVA

                                                                               Na vrtu cvet, na veji ptica, na mizi praznična potica!


Potica je prava slovenska kulinarična posebnost.  Beseda potica izhaja iz besede povitica, saj je nadev povit v testo. Sestavljena je iz testa in polnila, ki je večinoma orehovo. Prvi vir ki omenja potico je iz leta 1689. Slovenci poznamo vsaj  50 različnih vrst potic. Najbolj poznane  so orehova, sadna, medena, lešnikova, pehtranova in ocvirkova. Pripravljamo še makove, rožičeve, metine, čokoladne, slaninske, rozinove, figove, smetanove, sirove in jabolčne potice.  Seveda so tudi takšne, ki jim komaj lahko še rečemo potice, saj so sestavljene iz različnih nadevov, včasih tudi več vrst testa.

 

Potico že dolgo časa poznajo skoraj povsod po svetu, kamor so jo zanesli slovenski izseljenci. Nekateri jo označujejo tudi kot »ambasadorko Slovenije«.
                                                                                                                                                      Anamari Strašek Vogrin

Mnenje dijakinje, udeleženke delavnice, iz EŠC

Barbara: »Pekli smo potratno potico iz skute, orehov, biskvitnega testa in testa za potico. Pripravili smo tudi jesenski pogrinjek s pečeno potico in domačimi jabolki. Delo je bilo zanimivo, naučili smo se postopka za pripravo potice. Na koncu je sledila tudi degustacija, na katero je prišlo 30 dijakov.«

Ana Sodin

Related Images:

(Skupno 631 obiskov, današnjih obiskov 1)