3kons-13-mali
En svet

Delavnica En svet prikazuje porazdelitev svetovne populacije na različnih kontinentih in regijah ter porazdelitev svetovnega dohodka.  Težko je definirati pojem “revščine” in meriti lakoto, bolezen in nemoč. Svetovna banka je uvedla izraz revščine z definicijo preživetja z enim dolarjem na dan. Revščina je po svoji naravi zelo relativen pojem, ki ga je moč ustrezno razumeti le v lokalnem okolju.

Delavnico bomo izvedli s pomočjo Petersove projekcije, ki se nanaša na zemljevid sveta s točnimi razmerji med površinami kontinentov, ki ga je prvi objavil zgodovinar in kartograf Arno Peters leta 1974. Na Petersovem zemljevidu so vse površine prikazane v pravi velikosti, ne glede na to, kje na globusu se nahajajo. Povedano preprosto: en kvadratni meter je en kvadratni meter, kjer koli že je – na ekvatorju ali na severnem polu.Ugotovili bomo, kje živi največ ljudi in kje je največ bogastva. Analizirali bomo vzroke in posledice razporeditve dobrin.

                                                                      Mag. Helena Mešnjak in Danilo Starček, mentorja 

Mnenje dijakinje, udeleženke delavnice, iz EŠC
Nastja: »Delavnica mi je zelo všeč, izvedela sem veliko novega o prebivalstvu po svetu. Zanimivo ji je bilo, ko so ugotavljali, kje živi največ in najmanj prebivalsta, kje živijo bogatejši sloji in kje revnejši.«

Ana Sodin

Related Images:

(Skupno 508 obiskov, današnjih obiskov 1)