3kons2014-mali

Spoznavanje Velenja in gradu

Mlado mesto z bogato zgodovino ponuja veliko različnih zgodb, s katerimi se bomo seznanili na delavnici, ki smo jo poimenovali »Velenjske zgodbe«.
V letu 2014 namreč praznujemo v Velenju dve pomembni obletnici. Pred 750 leti je bilo Velenje, takrat zapisano kot Weln, v pisnih virih prvič posredno omenjeno, pred 55 leti pa so v Velenju odprli novo zgrajeno mestno središče. V pomoč pri potovanju v preteklost nam bo »časovni stroj«, pa tudi različni predmeti, ki nam bodo omogočili, da bomo »zgodovino« tudi otipali. Zgodbe bomo dopolnili s predstavitvijo muzejskih zbirk, ki se skrivajo na Velenjskem gradu.
Ena izmed pomembnejših najdb, ki je danes razstavljena v Muzeju Velenje,  je tudi okostje mastodonta. Mastodont nam bo pomagal pri preverjanju naše spretnosti in vztrajnosti, saj bomo v drugem delu delavnice izdelali obeske v obliki mastodonta.

Tanja Verboten, mentorica

Mestna občina Velenje leži v vzhodnem delu Šaleške doline. Območje Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250. Znano je po premogovniku Velenje,  tovarni Gorenje in termoelektrarni Šoštanj. Ima 34.140 prebivalcev. Župan občine je Bojan Kontič. Že 25. leto zapored se v Velenju organizira Pikin festival, ki je zelo priljubljen zlasti med najmlajšimi. Velenje je bilo večkrat nagrajeno za najlepše evropsko mesto.

Velenjski grad sodi med najlepše ohranjene gradove v Sloveniji. Prvič je bil omenjen leta 1270. Prvi lastniki in graditelji so bili Kunšperški. Med pomembnejše lastnike sodita konec 19. stoletja še Karl in Bianca Adamovich. Zadnji lastnik gradu, grof Coronnini – Kromberg, ga je uporabljal le kot poletno rezidenco do leta 1943, ko so ga po kapitulaciji Italije Nemci kot italijanskega državljana izgnali iz Velenja. Po 2. svetovni vojni je grad prišel v last splošnega družbenega premoženja. V njem so uredili stanovanja, veliko notranje opreme je bilo uničene in gradu je grozil propad. Od leta 1957 dalje pa ima na gradu velenjski premogovnik Muzej slovenskih premogovnikov.

Viri:
http://www.velenje.si/
http://www.muzej-velenje.si/grad.php
http://www.velenje.si/o-velenju/predstavitev/zgodovina

Mnenje dijakinj udeleženk
Tjaša in Ines, 1. A PTI:
 Nad dodeljeno delavnico sva bili navdušeni in veseli, saj sta v našem razredu tudi dva dijaka, ki prihajata iz Velenja in sta nam še sama dodatno povedala nekaj informacij o svojem domačem kraju. Delavnica je bila zanimiva in poučna, saj smo tako lahko spoznali podrobneje mesto Velenje in Velenjski grad.

Nuša, 3. letnik programa turistični tehnik: Dijaki programa turistični tehnik  smo se prav tako udeležili delavnice o Velenju, kjer smo poslušali zgodovino mesta in gradu, zdelo se nam je zelo poučno. Na delavnici smo tudi ustvarjali in sicer obeske, kar se nam je zdelo zelo zanimivo.

Leja Drolc, 4. č

 

 

 

Related Images:

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)