3kons

ZDRAVI POPOTNIK

Strah pred boleznijo je na potovanju vedno odveč. Raje sprejmite dejstvo, da se nam lahko zgodi karkoli, pri tem pa se ustrezno preventivno zavarujte ter na potovanju pozorno spremljajte razvoj dogodkov. Zato je prvi nasvet – ne bojte se zdravstvenih težav na potovanju, saj jih s tem samo vlečete nase!
Zdravstvena preventiva na potovanju gre v dveh smereh – fizična zaščita ter energetska usklajenost. Če je fizična zaščita najbolj očitna in ji sopotniki posvečamo več pozornosti, pa je energetska usklajenost ključ do zdravega potovalnega življenja.

Potovalno zdravje se začne – pri glavi. Glava je naš najbolj izpostavljen del telesa z najbolj občutljivimi organi. Dobra zaščita glave ne glede na vremenske razmere je temelj potovalnega zdravja. Glavo je treba zaščititi tako pred soncem in vročino, kot tudi pred hladom in mrazom. Predvsem pa so kritične hitre temperaturne razlike ter prehodi iz vročine v klimatizirane prostore (avtobus, hotel).

Zaščita telesa na potovanju so najbolj občutljivi deli telesa trup (še posebej v predelu ledvic), roke do komolcev in noge do kolen.

Prebavna preventiva večni potovalni evergreen so prebavni pogovori. Tako driska kot zaprtje so stalni spremljevalci potovanj. Večinoma gre za “prilagoditvene” dogodke, ki se zgodijo v določenem odstotku med tretjim in petim potovalnim dnem. Dogajajo se spontano in tudi največja pazljivost nas pred tem ne more zavarovati.
Najboljša preventiva pred prebavnimi motnjami je psihološka priprava pred odhodom ter na potovanju samem. Če se nam prebavne motnje zgodijo o tem obvestimo vodnika. V času prebavnih motenj pazimo na hrano in pijačo, lahko pa si pomagamo z blagimi zdravili.

Kristina Urana, 4. a

 http://www.agencija-oskar.si/zdravje-na-potovanju-splosno.htm

 

 

Related Images:

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)