3kons2014-mali

Naučimo se sproščati

Joga in streljanje. Sliši se kot par povsem naspostrotujočih si aktivnosti. Pa niti približno ni tako. Pravzaprav gre za izjemno  podobni zmesi miselnega in telesnega udejstvovanja. Pri obeh stremimo k umiritvi duha in telesa ter h kar največji ravni koncentracije. Odmislimo vse zunanje dejavnike in ostanemo sami s seboj in s svojim ciljem.

Ne pri jogi ne pri streljanju ne gre le za kratkoročno sprostitev, le-ta pravzaprav niti ni njun glavni namen. Mnogo pomembnejši aspekt današnjih aktivnosti je njun dolgoročni vpliv na naše življenje. Prek obeh se namreč s  treningom naših sposobnosti pravilnega dihanja, umiritve in osredotočenosti pripravljamo na izzive modernega življenja. V današnjem svetu kopice dražljajev in obilice stresa so veščine dihanja, sproščanja in koncentriranja že skoraj pozabljene, a kdor jih vendarle zaobvlada, je mnogo bolje pripravljen na marsikako situacijo, s katero ga življenje sooči. Le poskusite kaj, kar se boste danes naučili, uporabiti, ko boste naslednjič pred tablo pri za vas najbolj stresnem predmetu.

Dora Glavnik in Alenka Pavlin, mentorici

Verjetno tudi laiki ob jogi najprej pomislimo na pozdrav soncu.

Pozdrav soncu je ogrevalna vaja. Uglasi telo in mu daje energijo, poleg tega pa je odlična vaja za nadzor dihanja. Pozdrav soncu izvajamo brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično.

To je vaja, ki ne omeji svojega delovanja le na posamezne dele telesa –  deluje na celoten organizem, ga krepi in povečuje učinkovitost našega imunskega sistema. Skladno oblikuje telo in topi odvečno maščobo, ne da bi pri tem preveč razvijala mišice. Prav tako krepi in spodbuja prebavni sistem; z ritmičnim raztezanjem in krčenjem trebuha masiramo drobovje in tako izboljšujemo prebavo. Ureja delovanje maternice in jajčnikov (ženske v prvih dneh menstruacije in nosečnice po petem mesecu naj raje ne izvajajo te vaje). Pozdrav soncu uskladi naše gibanje z dihanjem, temeljito prezrači pljuča, obogati kri s kisikom in jo očisti toksinov. Znižuje krvni pritisk in umirja razbijanje srca. Okrepi živčni sistem, izboljšuje spanje in krepi spomin. Pozdrav soncu lahko, tako kot tibetanske vaje, izvaja vsak sam, brez posebne opreme in v vsakem letnem času. Vajo izvajamo zjutraj pred zajtrkom (prej popijemo kozarec mlačne vode), obrnjeni proti vzhodu – proti soncu. Pomembno je, da smo sproščeni, v ne pretesnih oblačilih, da nam je prijetno in dovolj toplo. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno. Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu.

Vir: http://www.aktivni.si/prehrana/hujsaj-z-be-lightom/pozdrav-soncu-ogrevalna-vaja/

 

Mnenje dijaka udeleženca
Tomaž: 
Joga sprošča, sam se še nikoli nisem s tem ukvarjal, ampak ni tako slabo. Upam, da se bo tudi tako končalo.

 

 

 

Hana Brecl in Alekseja Vignjevič, 2. e

Related Images:

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)