25. oktober, 2010

V soboto zjutraj smo se po drugem tednu dela in usvajanja portugalščine napotili v mesto Setubal, 30 km od našega kraja Montija. Najprej smo obiskali grad, od koder se razprostira razgled na celotno mesto in morje do neskončnosti. Potem smo se odpravili na plažo, kjer smo namakali noge, se sončili, iskali školjke in se hladili s sladoledom. Naša dekleta so želela še malo zapravljati, zato so nas peljali še v drugi največji nakupovalni center v Montiju.
Nedeljske aktivnosti smo si organizirali po lastni želji. Nekaj se nas je odločilo za obisk največjega oceanarija v Evropi. Tam smo videli mnogo različnih vrst rib ter morskih rastlin. Ne bom na veliko razlagal, ker največ povedo fotografije. Nato smo šli še v največji nakupovalni center v Lizboni in že je napočil čas večerje, zato so nas lačni želodčki vodili nazaj v Montijo.
Lep topel pozdrav,
Matic Gabriel
 

18. oktober, 2010
 

Med vikendom smo spet začutili svojo potepuško žilico in tako smo ga namenili ogledu palače v Sintri, ki je pod UNESCO-vo zaščito (žal čudovite notranjosti ni mogoče fotografirati), obiskali smo najzahodnejšo točko Portugalske in s tem tudi Evrope – Cabo da Roca, se razgledali po centru Lizbone ter zadnje moči posvetili še nakupovanju. Zopet smo se iz Montija do Lizbone peljali preko najdaljšega evropskega mosta Vasco da Gama in si tam na hitro ogledali zagotovo največkrat poslikan tradicionalni Belemski stolp, ki stoji ob reki Tejo. Sprehodili smo se do znamenitega kamnitega kipa Padrão dos Descobrimentos, v podzemnem podhodu smo zavili do tržnice, kjer prodajajo zanimive spominke, privoščili smo si tudi omamne dišave kave znane ameriške verige kavarn Starbucks. V centru Lizbone smo si vzeli kakšno uro za sprehod po bližnjih trgovinah, obilen menu v McDonalds-u ter hitro skupinsko sliko na ulici Portas de Santo Antăo na trgu Rossio.

Čakal nas je še ogled znamenitega gradu v Lizboni (Castelo Sao Jorge), nato pa smo pot nadeljevali do ogromnega nakupovalnega centra z najbolj znanimi blagovnimi znamkami. Tisti, ki so še premogli kaj energije, so se zapodili v nakupovanje, ostali pa so se vrnili nazaj v naš hostel, saj so že komaj čakali večerjo.

 

16. oktober, 2010
 
Javljam se iz sončnega portugalskega mesteca Montijo, kjer bomo preživeli tri tedne v okviru projekta mobilnosti Leonardo da Vinci. Tu bomo opravljali prakso, obiskovali začetni tečaj portugalščine ter si v prostem času skušali ogledati čim več znamenitosti.
Pa začnimo od začetka: v soboto, 9. 10. se nas je 16 dijakov iz 3.a in 3.c v spremstvu profesoric Barabaševe in Pavlinove odpravilo proti letališču v Celovcu, od koder smo poleteli proti Londonu. Nastanili smo se v prelepem hotelu v predmestju Londona. Naslednji dan smo se odpeljali s podzemno železnico v osrčje Londona ter si ogledali Big Ben in britanski parlament ter še nekaj drugih znamenitosti, popeljali pa smo se tudi z London Eye-em in si tako ogledali mesto z višine kar 135m.
V nedeljo smo z letališča Gatwick poleteli v Lizbono, glavno mesto Portugalske, od tam pa z avtobusom v mestece Montijo, kjer smo se nastanili v mladinskem hotelu. Tukaj smo že en teden. Prvi dan bivanja na Portugalskem nam je gostujoča šola (Escola Profissional do Montijo) priredila sprejem, spoznali smo tudi romunske vrstnike, s katerimi si delimo namestitev. Za prehrano je dobro poskrbljeno: vsak dan imamo zajtrk, kosilo po želji ter zelo dobre večerje. Vreme je več kot odlično, vsak dan je brez oblačka, sončno in vroče (okoli 23 stopinj), ampak tudi piha, ker smo zelo blizu morja. Začeli smo tudi že delati in sicer v hotelih, kjer pa nam ni hudega, saj je turistična sezona zaključena, Portugalci pa se z angleščino ravno ne obremenjujejo 🙂
S tem bi strnil vtise prvega tedna. Med vikendom se bomo podali na raziskovanje dežele gostiteljice, zato o tem kaj več v prihodnjem tednu.

Lep pozdrav vsem na šoli,

Matic Gabriel

Med vikendom smo spet začutili svojo potepuško žilico in tako smo ga namenili ogledu palače v Sintri, ki je pod UNESCO-vo zaščito (žal čudobite notranjosti ni mogoče fotografirati), obiskali smo najzahodnejšo točko Portugalske in s tem tudi Evrope – Cabo da Roca, se razgledali po centru Lizbone ter zadnje moči posvetili še nakupovanju. Zopet smo se iz Montija do Lizbone peljali preko najdaljšega evropskega mosta Vasco da Gama in si tam na hitro ogledali zagotovo največkrat poslikan tradicionalni Belemski stolp, ki stoji ob reki Tejo. Sprehodili smo se do znamenitega kamnitega kipa Padrão dos Descobrimentos, v podzemnem podhodu smo zavili do tržnice, kjer prodajajo zanimive spominke, privoščili smo si tudi omamne dišave kave znane ameriške verige kavarn Starbucks. V centru Lizbone smo si vzeli kakšno uro za sprehod po bližnjih trgovinah, obilen menu v McDonalds-u ter hitro skupinsko sliko na ulici Portas de Santo Antăo na trgu Rossio.

Čakal nas je še ogled znamenitega gradu v Lizboni (Castelo Sao Jorge), nato pa smo pot nadeljevali do ogromnega nakupovalnega centra z najbolj znanimi blagovnimi znamkami. Tisti, ki so še premogli kaj energije, so se zapodili v nakupovanje, ostali pa so se vrnili nazaj v naš hostel, saj so že komaj čakali večerjo.

Related Images:

(Skupno 199 obiskov, današnjih obiskov 1)