HAIKU  2020

Dvajsetega natečaja za najboljši haiku, ki ga je organizirala Gimnazija Vič Ljubljana, se je udeležilo 490 dijakov in dijakinj iz 36 srednjih šol. Podeljenih je bilo 50 enakovrednih nagrad. Tradicionalne podelitve nagrad za najboljši haiku v različnih kategorijah v Cankarjevem domu letos zaradi aktualnih dogodkov ni bilo.                                        Z naše šole so uspešno sodelovali Max Artnak, Kaja Fijavž Pirnat, Ardita Jashari, Valentina Kladnik, Eva Kolar, Tjaša Majcen, Nik Mastnak Gričar, Klemen Strojanšek, Maša Tepić, Marko Tovornik, Laura Vaš in Hurija Vrtagić, saj so njihovi haikuji objavljeni v zborniku e-Haiku 2020. Med njimi so tudi trije nagrajenci.

 

Maša Tepić je prejela nagrado za najboljši haiku z bivanjsko tematiko.

jadram jadram
morje
v meni

Šola širi obzorja. V času odraščanja pa so pomembne tudi pristne osebne življenjske izkušnje.
Pesnica se očitno (rada) podaja v »neznane vode svojih notranjih svetov«. A očitno ji ne primanjkuje poguma niti vetra, saj se ni ustrašila (neskončnega) morja (občutkov) v sebi. Še več, ob enem od sidrišč je nastal prepričljiv haiku.

 

Klemen Strojanšek je prejel nagrado za najboljši haiku z bivanjsko tematiko.

jaz in ti
v ogledalu
ni kemije

Kdo je drugi/druga v ogledalu? Morda gre za drugo osebo? In pesnik šele v ogledalu ugotovi, da ne sodita skupaj.
Morda pa se pesnik sooča s seboj – s svojim fizičnim odsevom v ogledalu – in ugotavlja, da njegova duša ne sprejema svoje fizične podobe …

 

Hurija Vrtagić je prejela nagrado za najboljši haiku z bivanjsko tematiko.

ličil ni več
zaklenjen telefon
kdo si

Ljudje se po navadi zdrznemo, zamislimo, ko nas nekaj zmoti, vrže iz vsakodnevne rutine.
Očitno je pesnica doživela dva huda šoka. Zmanjkalo ji je ličil, hkrati je ugotovila, da ne more do telefona. A oboje je imelo dobre (stranske) učinke. Zastavila si je bistveno vprašanje: »Kdo sem jaz?« Vprašanje, ki si ga mora (nenehno) zastavljati vsak človek, če hoče živeti in delovati kot Človek.

 

Odlične (haiku) pesmi nam ponujajo nekaj takšnih jasnih vprašanj, morda tudi trenutke, v katerih pesnice/pesniki doživijo sámozavedanje, uvidijo vsaj del odgovora na prvo in zadnje vprašanje: »Kdo sem (jaz).«

Mentorice: Branka Vidmar Primožič, Alenka Gotlin Polak in Helena Muha

Related Images:

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)