Dijaki Ekonomske šole Celje smo februarja odpotovali v Brago na Portugalskem na 3-tedensko prakso. 7 dijakov iz Celja (Eldin Murić in Elma Keserović iz 2. c, Matic Kresnik, Klara Hribernik, Tjaša Zidanšek, Sara Pelko in Vesna Čakš iz 2. b) in 8 dijakov iz Slovenj Gradca smo s profesorico Alenko Pavlin v zgodnjih jutranjih urah vzleteli proti Portu.

Na opravljanje prakse na Portugalskem smo se začeli pripravljati že v novembru, ko smo začeli s tečajem portugalščine preko videokonferenčnega sistema, preko katerega smo se začeli tudi počasi spoznavati z dijaki slovenjgraške partnerske šole, s katerimi smo skupaj potovali in preživeli tri tedne v Bragi. Vsi smo nestrpno pričakovali odhod in 14. 2. je končno napočil čas, da pripravimo kovčke, se poslovimo od svojih domačih ter se odpeljemo v Italijo na letališče Bergamo pri Milanu.

Pot do tja je bila zelo dolga in naporna, saj smo potovali celo noč in nestrpno čakali na polet z letalom. Za nekatere je bila to prva izkušnja z letenjem in ko smo pomislili, da bomo leteli 10000 m nad zemljo, smo se malce prestrašili. Ampak ni bilo tako hudo, kljub slabemu vremenu ter megli smo varno pristali v Portu.

 

Naše gostiteljsko mesto je bila Braga, bivali pa smo v hotelu Braga Basic by Axis.
Po prihodu smo se namestili po sobah in takoj preizkusili udobnost postelje, saj smo bili zelo utrujeni od naporne poti.

Po krajšem počitku smo spoznali Flavia, ki je bil zadolžen za nas ter z njim odšli na ogled mesta in raziskat naša nova delovna mesta. Mesto je bilo čudovito, veliko in obsijano s soncem. Vsi smo ga takoj vzljubili. Zelo všeč pa nam je bilo, da sam center mesta ni bil več kot 10 minut hoje stran od našega hotela, zato smo imeli trgovine, McDonalds (ki je seveda dobil nove redne stranke) ter veliko ostalih kotičkov zelo blizu.

 

Sledil je ponedeljek, dan, ko je šlo zares. Skupaj smo si privoščili zajtrk, nato pa počakali naše partnerje, da so nas odpeljali do podjetij. Prvi postanek je bil StartUp Braga, največje podjetje v Bragi. Tam je bilo zelo pomembno znanje angleščine ter timsko delo. Naslednja postaja je bilo podjetje, ki se ukvarja z živalsko hrano EnZyme, nato pa smo pot nadaljevali do jezikovne šole London Institute. Zadnje podjetje za opravljanje prakse pa je bilo Braga Mobility Open, ki so hkrati tudi naši partnerji.

 

Prvi teden je minil zelo hitro, vmes smo domačinom pomagali praznovati njihov karneval in že je bil naokoli prvi konec tedna, ko smo odšli na naš prvi izlet v Guimarães. Ogledali smo si večji del mesta, odšli na grad imenovan Castelo de Guimarães in se povzpeli na najvišjo točko mesta.


 

Lepo, veliko mesto, a v zelo slabih odnosih z Brago. Eden večjih razlogov za slab odnos med tema dvema mestoma je nogomet. Naši fantje so si sicer ogledali eno nogometno tekmo, zaradi varnosti raje tisto med domačim moštvom Braga ter ekipo s portugalskega otoka Madeira. Ker je seveda tudi s pomočjo navijanja naših fantov zmagala ekipa Brage, je bilo vzdušje na tekmi enkratno. Naš nogometni navdušenec Eldin je svoje občutke opisal takole: ‘Neverjetno vzdušje, neverjetni zadetki, neverjetni moštvi, neverjeten trenutek, enkratna tekma. NEVERJETNO. Tega dne ne bom nikoli pozabil.’

 

Naslednji dan je sledil izlet v Porto. Ta dan je bil enkraten. Samo mesto je bilo prečudovito, ljudje zelo prijazni in komunikativni, najbolj všeč pa nam je bila seveda vinska hiša, kjer prepevajo fado (žalostna pesem, značilna za Portugalsko).

 

Delovni dnevi naslednjega tedna so spet hitro minevali in tu je bil že drugi vikend z novima dvema izletoma. V soboto, 28. 2., smo se napotili v obmorsko mesto Viana do Castelo. Zaradi slabega vremena smo si mesto malce bolj na hitro ogledali, a nam je bilo kljub temu všeč.


 

V nedeljo smo zgodaj zjutraj skočili na avtobus in se odpeljali še na izlet v Španijo, v tamkajšnje obmorsko mesto Vigo. Ustavili smo se tudi ob oceanu in v trenutku, ko smo stopili z avtobusa, so naši štirje fantje švignili mimo samo v kopalkah. Eldin, Matic, Jaka in Urh se kljub dežju in močnemu vetru niso pustili ustaviti in so pokazali, da so zelo pogumni, saj so zaplavali v mrzlem Atlantskem oceanu. Čisto premraženi in mokri so po 20 minutah stekli na avtobus, da bi se ogreli. S tem pa se je naš izlet tudi končal. S smehom, morjem in premraženimi fanti.

 

Dnevi so minevali hitreje kot sekunde. Naš zadnji izlet je bila najvišja točka Brage. Ogledali smo si Bom Jesus, prečudovit kraj z veliko cvetja. Povedali so nam, da se tukaj poroči zelo veliko parov, saj je ta lokacija nekaj posebnega.

 

Pred vrnitvijo domov nas je čakalo še nekaj obveznosti: slovenska večerja, ki so jo pripravili dijaki slovenske gostinske šole, ki so bili takrat že na praksi v Bragi, sprejem v mestni hiši pri županu Brage, podelitev certifikatov po opravljeni praksi in za zaključek še poslovilna večerja. Naši partnerji so nas zelo prijetno presenetili, saj so nam spekli torto v obliki slovenske zastave z napisom ‘Imejte se lepo’.

Slovo je bilo težko, saj smo tudi s partnerji navezali prijateljske vezi, tako da so ob tej priložnosti tekle solze, še posebej ob slovesu od nam najbližjih dveh, Flavia in Helderja.

 

In tako je prišel dan, ko smo se odpravili domov. V soboto, 7. 3., zgodaj zjutraj smo naložili svoje kovčke na avtobus in se v spremstvu profesorice Sonje Salobir Lindsay odpeljali do letališča v Portu. Varno smo pristali v Milanu in v poznih večernih urah prispeli v Celje.

To je bila za nas ena najlepših izkušenj in zagotovo je ne bomo pozabili.

                                                                                                                                        Vaš Braga Squad

 

Naši vtisi:

maticMatic: Prakso sem opravljal pri podjetju EnZyme, ki se nahaja v samem centru Brage. Do službe so nas peljali s kombiji, vendar smo kdaj šli tudi kar peš, saj je bilo le 20 minut hoje. Moj mentor je bil Jaime, moje delo je bilo prevajanje iz portugalščine v angleščino. Prevajal sem živalske novice in nasvete. Med premori pa nas je zabavala Graca, ki je bila vedno nasmejana. Praksa v tujini je bila ena izmed najboljših izkušenj v mojem življenju. Naučil sem se veliko novih stvari in spoznal ljudi, ki jih nikoli ne bom pozabil. Postal sem bolj iznajdljiv in samozavesten pa tudi moje znanje angleščine se je izboljšalo. To izkušnjo priporočam vsem, ki si želijo spoznati nove kulture in mesta in se poleg tega naučiti novih stvari in pridobiti drugačne delovne izkušnj. 

 

eldinEldin: Imel sem priložnost opravljati prakso v največjem podjetju v Bragi, ki se nahaja v centru mesta in ima zelo veliko zaposlenih. Moj mentor je bil Tiago. V pisarni, v kateri sem opravljal prakso sem spoznal še Rui-a, zelo delavnega, a zabavnega človeka, ki pa mu angleščina ni šla najbolje od rok, zato smo se velikokrat sporazumevali s pomočjo kretenj. Moje delo je bilo iskanje manjših podjetij, ki vstopajo v veliki svet konkurence in financ. Moral sem najti njihove spletne strani, poiskati njihove elektronske naslove, ter nato poslati predstavitveno elektronsko pošto. V pisarni je bilo vedno zabavno in Rui ter Jose sta bila vedno nasmejana in polna magičnih trikov.

Praksa v tujini je bila ena najboljših izkušenj v mojem življenju in definitivno si želim iti še kdaj. Spoznal sem zelo veliko novih ljudi in prijateljev, pa tudi naučil sem se zelo veliko novega. Zagotovo pa sem zdaj bolj odgovoren, veliko bolje znam delati v timu, pa tudi bolj samozavesten in iznajdljiv sem postal. Izboljšalo pa se je tudi moje znanje angleškega jezika, naučil pa sem se tudi nekaj novih stavkov v portugalščini. Prakso v tujini priporočam vsem, ki si želijo kakšne nenavadne in razburljive izkušnje, ki želijo potovati po svetu ter spoznavati druge kulture in mesta. Najpomembnejše pa je to, da se boste zagotovo naučili veliko novih stvari in pridobili veliko delovnih izkušenj

 

klaraKlara: Praksa v tujini je bila zame čudovita izkušnja. Spoznaš veliko novih ljudi, njihovo kulturo in način življenja, ki pa se kar precej razlikuje od našega. Svojo prakso sem opravljala v podjetju StartUp Braga. Zaposleni so bili prijazni, komunikativni in vedno pripravljeni pomagati. V prostem času smo se sprehajali po Bragi, ki je zares lepo in veliko mesto polno manjših ulic in manjših parkov. Že od samega začetka sem se veselila prav vsega: vožnje, bivanja v hotelu, dela, izletov in prostega časa, ki sem ga po mojem mnenju kar dobro izkoristila. Ta izkušnja me je naredila bolj odgovorno in samostojno. Jaz sem preprosto uživala in komaj čakam kakšno novo priložnost za delo in življenje v tujini.

 

tjasaTjaša: Opravljanje prakse na Portugalskem je bila zame ena najlepših, zanimivejših in poučnih izkušenj v mojem življenju. Za prakso v tujini sem se odločila, ker sem si želela pridobiti izkušnje pri delu, spoznati nove kulture, ljudi, običaje, si razširiti obzorje in naučiti stvari, ki mi bodo v prihodnosti prišle prav. Prakso sem opravljala v podjetju Braga Mobility Open, ki se nahaja na obrobju mesta Braga. V podjetju sta me odprtih rok sprejela mentorja Tiago in Helder. Ves čas sta bila zelo zabavna in prijazna. Takoj sta mi razkazala delovno mesto ter mi dala napotke za delo. V večini sem morala zlagati račune, prevajati angleška besedila, vpisovati račune v Excel ter narediti popis srednjih šol v Sloveniji, ki sodelujejo v programu Erasmus+. Delo sem opravljala natančno in z veseljem. Poleg prakse smo imeli tudi nekaj prostega časa, ki smo ga kvalitetno izkoristili. Navezala sem nova poznanstva ter se družila s prijatelji. Skupaj smo podrobneje spoznali prelepo mesto Braga in doživeli trenutke, ki jih nikoli ne bom pozabila. Praksa v tujini mi bo vedno ostala v lepem spominu, saj je bila čudovita izkušnja, katero bi z veseljem ponovila.

 

elma

Elma: Zame se je delovna praksa na Portugalskem še posebej dobro obnesla zaradi izboljšanja znanja angleščine. Zelo sem pozitivno presenečena nad njihovo kulturo in ljudmi.

Prakso sem opravljala v podjetju Braga Mobility Open. Ker podjetje ni bilo ravno blizu hotela, so me vsako jutro ob 9:30 odpeljali do službe. Vsi uslužbenci so bili zelo dobrosrčni in vedno pripravljeni pomagati. Ker sem delo opravljala v različnih računalniških programih, sem tudi na tem področju izboljšala znanje. Ta izkušnja mi bo za vedno ostala v spominu.

 

vesnaVesna: Za prasko v tujini sem se odločila zaradi velike želje po spoznavanju novih dežel in njihovega načina življenja in dela. Obenem sem želela izpopolniti znanje tujega jezika in spoznati nove ljudi. Pred odhodom na Portugalsko sem premišljevala ali sem se odločila prav ali ne, a ko smo prispeli na Portugalsko, sem ugotovila, da bi bila velika napaka, če se ne bi odločila za to lepo izkušnjo. Prakso sem opravljala v jezikovni šoli London Institute. Moja glavna naloga oz. zadolžitev je bilo prepisovanje raznih testov in obrazcev v različnih tujih jezikih. V njihovo veliko veselje sem opravila obsežno inventuro jezikovnega gradiva, itd. Vsakemu, ki razmišlja o praksi v tujini, pa pravim, da, če imaš željo odkrivati drugačen način življenja in druge kulture, potem je to popolna priložnost zate.

 

saraSara: Za prakso v tujini sem se odločila zato, da bi pridobila nove izkušnje, spoznala nove ljudi in njihove kulture in običaje ter, da bi mi takšna izkušnja lahko v prihodnosti koristila pri iskanju zaposlitve. Praksa se mi je zdela zelo zanimiva izkušnja, saj sem spoznala veliko novih stvari in prvič sem letela z letalom, kar se mi je zdelo zelo zanimivo, saj je bil let miren in brez kakršnihkoli problemov. Na praksi sem pridobila veliko izkušenj in znanj, še posebej na področju angleškega jezika, malo pa mi je uspelo celo izboljšati svoje znanje portugalščine. Bivanje v tujini je pripomoglo k temu, da sem postala bolj komunikativna, iznajdljiva in organizirana. Delo, ki sem ga opravljala v podjetju, je bilo zelo poučno in hkrati zahtevno ter odgovorno, ampak sem uživala v njem. Prakso v tujini priporočam vsem dijakom, ki si želijo pridobiti nove izkušnje na področju jezika in odkrivanju novih kultur, saj je to zelo poučna in hkrati zanimiva priložnost.

 

 

Related Images:

(Skupno 371 obiskov, današnjih obiskov 1)