Letošnje šolsko leto je bogato obrodilo z ‘da Vinčiji’, saj smo jih na pot poslali kar 37. Tokratna mobilnost je že 10. po vrsti, tako da smo si za okroglo obletnico trdega dela načrt namenoma zastavili malo širše. K sodelovanju smo povabili šole iz drugih regij in v ta namen ustanovili Konzorcij ekonomskih šol, v katerem sodelujemo Ekonomska šola Celje kot nosilka projekta, z nami pa dihajo Ekonomska šola Murska Sobota, Ekonomska šola Novo mesto in Srednja šola Slovenj Gradec in Muta. Izbrani dijaki se izobražujejo v programu ekonomski tehnik, administrator, trgovec, gastronomsko-turistični tehnik in medijski tehnik.

Na pot smo se podali v jesenskih mesecih, saj smo bili še vsi željni sonca, palm in morja, pri nas pa smo se takrat že počasi odevali v toplejša oblačila. Poleg tega smo skušali skupine oblikovati tako, da bodo imeli dijaki poleg vseh prednosti mobilnosti še eno dodatno – spoznali bodo dijake naših partnerskih šol.

Tako je sredi oktobra na pot naprej odrinila največja skupina. 27 dijakov iz treh lokacij se je skupaj s spremljevalkami odpravilo na pot do letališča Bergamo v Italiji, od koder je 8 dijakov poletelo na Tenerife, ostalih 19 pa v Seviljo. Vsi torej v Španijo, vendar kar 1500 km narazen.

Zapisala: Mateja Obrez Verbič
Fotografije: dijaki, Mateja Obrez Verbič, Zuzanna Tuliszka, Marta Belič

 

Otok Tenerife je očaral 2 Lukca, Sašo in Nušo iz Ekonomske šole Murska Sobota, Anjo in Katarino iz Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter naši Anjo in Mojco iz 3. E. Vsi ‘Kanarčki’ so potovali pod budnim očesom profesorice iz slovenjgraške šole, tako da jim ni bilo potrebno nič skrbeti, po dolgem poletu in pristanku na otoku pa se je dogodivščina šele dobro začela.

Bosta Anja in Mojca povedali več …

“V petek, 11. oktobra 2013, ob 21:30 smo se iz Celja z avtobusom odpeljali proti Milanu. Pred nami je bila dolga in naporna pot, ves čas nas je spremljal dež. Na letališče Bergamo smo prispeli malo pred četrto uro zjutraj, uredili prtljago in čakali na naš let. Približno okoli 12. ure dopoldne smo pristali na letališču na južnem delu Tenerifov, kjer sta nas pričakala sonce in 30°C.

Na letališču nas je že čakal prevoz do mesta Puerto de La Cruz. Skupaj smo se odpeljali do našega hotela Pez Azul, ki je za 3 tedne postal naš dom. Po napornem potovanju sva si z Mojco najprej privoščili malo počitka, nato pa sva se odpravili v mesto.

V nedeljo, 13. oktobra 2013, smo imeli prvo ekskurzijo v Loro Park. Zjutraj smo se skupaj s profesorico odpravili do mesta. Za prevoz nam ni bilo treba skrbeti, saj imajo organiziran prevoz s prikupnim rumenim vlakcem  tja in nazaj. Ob prihodu v park nas je začaralo tropsko rastlinstvo, prve so nas pozdravile papige, od tam pa nas je pot vodila h gorilam. Ko smo se poslovili od goril, je že bil čas za prvo predstavo papig. V nadaljevanju smo si ogledali pingvine in bele tigre. In naenkrat smo že bili pri delfinih, ki so nam pripravili čudovito predstavo. Medtem ko smo čakali na predstavo ork, smo si ogledali še morske pse. Imajo tudi akvarij z ogromno različnimi ribami. Žal nama je, da si nisva uspeli ogledati nastopa morskih levov, ki je baje tudi čudovit. Po čudovitem dnevu, ki smo ga preživeli v parku, smo se v mesto zopet vrnili z vlakcem. Tega dne res nikoli ne bomo pozabili.

V ponedeljek, 14. oktobra, se je za nas pričel nekoliko drugačen dan, saj smo morali oditi v šolo. Po nas v hotel je prišla prijazna in prikupna Deborah in nam pokazala pot do šole. V šoli smo naprej spoznali našo učiteljico španščine, nato pa smo se skupaj odpravili po učbenike in delovne zvezke. Ure španščine so bile zanimive prav zaradi tega, ker je naša učiteljica Yaiza govorila večinoma špansko. Bila je zelo prijazna. Zadnjo uro španščine smo morali pisati kratek test, da je Yaiza videla, koliko smo se naučili v tem tednu, ko smo bili skupaj. Meniva, da sva se v tem enem tednu španščine naučili veliko novih besed.

Da nam pa popoldan po šoli ni bilo dolgčas, smo imeli tudi različne aktivnosti kot so npr. hitri tečaj salse, igranje odbojke, obiskali pa smo tudi botanični vrt, ki se nahaja v bližini šole. Cvetlice, palme, ogromna drevesa s čudovitimi bujnimi krošnjami z vsega sveta in še in še … Bilo je kot v džungli!

V soboto, 19. oktobra, zjutraj smo se odpeljali na El Teide. Profesorji so nas pred odhodom opozorili, da se moramo toplo obleči, saj so tam povsem drugačne vremenske razmere. Na poti do El Teideja smo si ogledovali različne naravne pojave, ki jih je ustvarila lava. Videli smo kamnito rožo, skalo, ki je izgledala kot nekakšen kos torte in še veliko zanimivih stvari. Mi sicer nismo odšli na vrh, ker se do njega lahko zapeljete z žičnico samo takrat, ko ni pretiranega vetra. Če se pa odpraviš na vrh, pa je tudi seveda obvezna pohodniška oprema, katere pa mi nismo imeli, zato smo se raje držali bližine našega avtobusa. Ker pa nismo imeli veliko časa za obisk, smo naredili kratke sprehode, ampak mislim, da smo videli veliko zanimivih stvari na tem območju. Plaže, bari in restavracije na Tenerifih so zanimivi, ampak El Teide je nekaj posebnega.

V ponedeljek, 21. 10. 2013, se je za nas začel nekoliko drugačen teden kot prvi. Direktor šole Frank  nam je povedal, da bomo naslednja dva tedna govorili o internetnem marketingu. Najprej nam je razložil uporabo WordPressa, ki se uporablja pri izdelavi spletnih strani. V nadaljevanju smo to tudi sami uporabljali. Najprej si sploh nisva predstavljali, kaj bomo delali, ko smo pa dobili natančna navodila, pa sva ugotovili, da vendar ni tako težko uporabljati to stran in da bomo morali narediti svojo spletno stran za to jezikovno šolo na Tenerifih. Pred nami je bilo veliko dela, v Google Drive smo prevajali iz angleščine v slovenščino. Na Flickerju smo izbrskali še slike in tako naredili skupen dokument. V naslednjih dneh nam je naš asistent Adan pokazal, kako lahko ustvarimo svoj blog. Najprej nam je asistentka Jana razdelila teme, nato smo morali zbrati podatke in napisati članek. Poleg same izdelave spletne strani in pisanja člankov smo se tudi poučili o tem, kako mora izgledati spletna stran, kaj narediti, da jo primerno oglašujemo. Prav tako smo na koncu tedna še našo stran oglaševali preko različnih forumov in seveda Facebooka.

Drugi teden je minil zelo hitro in tako se je na 28. oktober 2013 začel novi teden. Začel se je z učenjem Media Marketinga. Ugotovili smo, da večina podjetij uporablja socialne medije za trgovanje, večinoma Facebook in Google+. Naučili smo se, kako narediti dobro reklamo in nekaj majhnih trikov, ki jih lahko uporabiš, da privabiš ljudi. Po končanem predavanju smo začeli oblikovati našo spletno stran. Naredili smo jo bolj privlačno obiskovalcem. Naslednji dan se je vse vrtelo okoli Facebooka. Kot uporabniki smo sicer vedeli nekaj o njem, nismo pa se zavedali, da ga lahko uporabimo kot pomoč pri prodajanju. Najbolj zanimiva stvar, ki smo jo izvedeli je, da lahko plačaš, da ti oglase večkrat pokaže. Potruditi smo se pa seveda morali, da smo dobili čim več všečkov. Zadnji dan smo na akademiji imeli predavanje glede Pinteresta in Instagrama. Morali smo narediti poslovni račun na Pinterestu in oddati nekaj fotografij. Tako se je končal naš zadnji teden in morava reči, da sva bili zelo veseli, da sva bili deležni takšne izkušnje. Pridobili sva veliko znanja in zavedava se, da nama bo v nadaljnjem življenju še kako koristilo.“

Anja Podgoršek in Mojca Mirnik

Related Images:

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)