cvet-mali

14. aprila 2015 je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani podelitev nagrad za najboljši haiku v različnih kategorijah in predstavitev pesmarice Haiku 2015.

 

15. natečaja za najboljši haiku, ki ga je organizirala Gimnazija Vič Ljubljana, se je udeležilo 600 dijakov in dijakinj iz 38 srednjih šol.
Z naše šole so uspešno sodelovali Klara Šmon, Samanta Kolar, Nastja Bele, Ana Marija Vincelj, Anja Mikola, Sara Timošek, Anita Gorenjak, Nuša Pilaj, Tadej Slapnik, Katja Atelšek, Matej Lavrič, Jasmina Banovšek, Hana Brecl, Jan Lukač, Simon Šelih, Rok Hribernik, Filip Zule, Žiga Klokočovnik, Sara Šmid, Metka Šket, Vid Sisinger, Nina Štante, Ana Grebenc, Tea Rezec, Karmen Jug, Jasmin Kalajdžini, Tadej Perčič, Larisa Jeknić, Karmen Smrekar, Nastja Nastasija Čop, Katja Stisovič, Viktoria Skornšek, Sara Isenovski, Laura Volasko, Lara Ojsteršek Brecl in Larisa Višnjar, saj so njihovi haikuji objavljeni v pesmarici Haiku 2015.

Nina Kleine je prejela nagrado za najboljši haiku s tematiko narave.

zvezdni utrinek

želim si te

nazaj

Razširjeno je prepričanje, da se želje ob zvezdnem utrinku (lažje) uresničijo. Ne vemo, ali si pesnica želi ponovitve zvezdnega utrinka, ki je ponavadi hipen, ali pa si želi »nazaj« ljubljeno osebo. Če ne drugega, je zvezdni utrinek ustvaril pesem trenutka in večnosti – haiku.

                                   /mnenje strokovne žirije/

 

Danijel Kusić je prejel nagrado za najboljši šaljivi haiku.

nevihta ponoči

me ni zbudila

slišim pa rasti travo                                

Pesnik je zelo rahločuten, seveda v primerih, ko sam misli, čuti, da je to potrebno. V nasprotnem pa ga ne vznemiri niti nevihta. Spoznanje o selektivni občutljivosti je botrovalo pesmi.

                                  /mnenje strokovne žirije/

 

Asdren Xhemaili je prejel nagrado za najboljši ljubezenski haiku.

moja ljubezen

negativno

število

Ljubezen po navadi povezujemo z optimizmom, s srečo, z veseljem… Pesnik se (trenutno) ne počuti tako, ko premišljuje o svoji ljubezni. Njegov (trenutni) rezultat je negativen. Ne vemo, ali je »negativno število«  posledica utrujenosti, naveličanosti, (pre)velikih pričakovanj… V vsem pa je (vsaj) nekaj pozitivnega – prepričljiv haiku.

                                  /mnenje strokovne žirije/

 

 Mentorice: Branka Vidmar Primožič, Vesna Gubenšek Bezgovšek, Alenka Gotlin Polak in Helena Muha

Related Images:

(Skupno 310 obiskov, današnjih obiskov 1)