3kons-13-mali
Kemijska delavnica

Le kaj smo uporabljali pred elektriko, s čim so osvetljevale prostore naše prababice in celo njihove babice? Pred uporabo elektrike v gospodinjstvu so bile sveče poleg oljenk najpogostejše sredstvo za razsvetljavo. Uporaba sveč je bila razširjena predvsem tam, kjer je bilo razširjeno čebelarstvo, saj je bil čebelji vosek zelo primerno sredstvo za izdelavo sveč. V severni Evropi in severni Ameriki so za razsvetljavo bolj kot sveče uporabljali oljenke na živalsko maščobo (olja raznih vrst rib ter maščobo večjih morskih sesalcev) v Sredozemlju pa olivno olje. Ponekod so za razsvetljavo uporabljali tudi trske posebnih vrst lesa.
Kako pa se sveče izdelujejo, so spoznali dijaki na kemijski delavnici in jih nato tudi izdelali.

                                                                                                                                             Patricija Brglez

Sveče lahko delamo na različne načine. V delavnici se bomo preizkusili v izdelavi svečk iz parafina in voska v gelu. Uporabili bomo različne kalupe, parafin pa obarvali kar z voščenkami. Svečke lahko tudi odišavimo z eteričnim oljem.
Udeleženci bodo pridobili praktična znanja o ravnanju s segretim parafinom, saj je primerna temperatura zelo pomembna pri oblikovanju sveč.
Z nekaj idejami, malo prakse ter mero previdnosti  se lahko izdelave sveč  lotimo tudi doma. Tako naredimo svečko, ki je nekaj posebnega, saj smo jo naredili sami.

                                                                                                                                          Darinka Prislan, mentorica

Že ob sprehajanju po hodniku, se je zavohal dim sveč, ki nas je privabil v učilnico, kjer so izdelovali sveče. Nekaj dijakinj EŠC smo povprašali po njihovem mnenju.

»Bilo mi je zelo všeč, saj sem se naučila veliko novega. Ugotovila sem, da je izdelovanje sveč enostavno, vse pa je bilo lažje, ker smo bili povezana in razigrana skupina. S tem, da sem bila nad delavnico zelo navdušena,  mi ni bilo všeč, da je bilo tako malo časa in materiala, saj smo si vsi želeli kakšen izdelek več. »
                                                                                                                                  Monika Vrhovšek, 4. C

»Delavnica mi je bila zelo zanimiva, še posebej pa gel sveče, za katere na žalost nismo imeli dovolj časa in materiala, da bi izdelal vsak svojo. Delavnico bi vsekakor ponovila in bi v celo šolsko leto vključila še več takšnih dogajanj.«
                                                                                                                                  Tanja Hladin, 4. C

»Delavnica je bila nekaj posebnega, saj ni bila vsakdanja. Naučila sem se veliko novega in zanimivega, če pa bi čas dopuščal, bi se lahko naučili še več. Delavnico bi vsekakor ponovila.«
                                                                                                                                  Klara Matek, 4. C

Za mnenje in cilje delavnice pa sva se pozanimali pri mentorici, ki nam je povedala, da je bil cilj delavnice,  da se dijaki spoznajo s postopki vlivanja sveč iz parafina, dobijo potrebna, praktična znanja, ki jih lahko uporabljajo tudi sami doma. Predvsem  se naučijo rokovati s parafinom.

Klementina Mlinarič in Irena Dedič

 

Related Images:

(Skupno 605 obiskov, današnjih obiskov 1)