3-kons-2010-ikona

jabka

Jabolko je eden izmed najbolj dostopnih in najbolj zdravih sadežev. Igra pomembno vlogo pri preprečevanju obolenj, saj poveča odpornost. Jabolka uravnavajo delovanje črevesja, zato slovijo kot “medicinsko sadje”. Od tod tudi znan pregovor: Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.

Jabolka pa moramo primerno shraniti, če želimo, da bomo jedli kakovostno sadje tudi pozimi. Pri shranjevanju v kletnih prostorih moramo biti pozorni na relativno visoko vlažnost ter poskrbeti za to, da so jabolka sama v prostoru, saj se hitro navzamejo priokusa. Lahko jih shranimo v zaboje, jih ovijemo v folijo ter tako ustvarimo neprodušno mikroklimo.  Pred uživanjem moramo sadež seveda temeljito umiti z vročo in s hladno vodo. Najboljše sadje je navadno tisto iz najbližjega sadovnjaka.

Ljudje ločimo rdeča in rumena ter sladka in kisla jabolka. Starejši, ki dolga leta uživajo jabolka, si želijo starejših vrst, ki so jih jedli v mladosti. Mladi pa redkeje posegamo po sadju, želimo si čvrsto in sočno jabolko.

Najbolj znane sorte jabolk: Zlati delišes, Gloster, Jonagold, Idared.

jabka2

Nekaj zanimivosti

Od zgodbe o Adamu in Evi jabolko povezujejo s spoznanjem dobrega in zla. Eva je odtrgala z drevesa jabolko in ga ponudila Adamu, za kar sta bila oba izgnana iz raja. Grki pa so verjeli, da je jablano ustvaril bog Dioniz. Po Homerjevi Iliadi je Paris prisodil zlato jabolko boginji Afroditi kot najlepši, razvoj dogodkov pa je pripeljal do trojanske vojne.

 Anja Duh, 4. a

Related Images:

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)