3kons2014-mali

Z vrvico in testeninami do nakita

Na delavnici bodo dijakinje in dijaki najprej pobarvali testenine z akrilnimi barvami, nato jih bodo nanizali na vrvice in jih še dodatno okrasili s trakovi.

Mag.Metka Bombek, mentorica

NAKIT

Diamanti so dekletovi najboljši prijatelji.

                                             M. Monroe

Nakit je skupno ime za predmete iz kristalov, plemenitih kovin ali drugih materialov, namenjene okraševanju telesa. Poleg kamnov se v te namene uporabljajo tudi predmeti rastlinskega in živalskega izvora ter neplemenite kovine. Oblikovno je nakit odvisen od časa, v katerem je nastal in veščine izdelovalcev.

Nakit v Sloveniji

Slovenija je na zemljepisnem področju, kjer so se na že od najstarejših časov križale različne karavanske in vojaške poti. To je opazno tudi pri arheoloških najdbah nakita, tako je najdenega veliko nakita iz obdobja antike, starega, srednjega in novega veka, ki ga zbira in hrani v svojih zbirkah Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Tudi drugi manjši muzeji v Sloveniji imajo manjše zbirke.

Ocenjevanje nakita

Ocenjevanje in primerjanje nakita med seboj je razmeroma zahtevna dejavnost, ki jo večina nestrokovnjakov ne pozna, zato nas lahko hitro zavede,  da določen nakit precenimo ali podcenimo. Pri ocenjevanju je potrebno upoštevati najprej material in njegovo ceno, nato kakovost izdelave in mojstrstvo izdelovalca nakita. Samo drag material še ne bo naredil tudi dragega nakita, pomembno vlogo ima tudi oblikovalec, ki bo materialu dodal dodatno vrednost; takšen izdelek večkrat postane drobno umetniško delo. Nakit postane velikokrat tudi predmet prestiža med bogatimi prebivalci. Cene nakita določajo običajno veliki trgovci z nakitom, velike dražbene hiše ali pa vrhunski oblikovalci teh izdelkov.

Poznamo različne vrste nakita

Nakit za lase:
– lasne sponke
– okrasni glavniki
– lasni trakovi
– lasni ornamenti 

Nakit za glavo:
– krone
– naglavni obroči 
– diademi
– tiare
– uhani
– nosni dragulji

 

Nakit za glavo:
– krone
– naglavni obroči 
– diademi
– tiare
– uhani
– nosni dragulji
Nakit za roke:
– zapestnice
– obroči 
– verižice
– prstani
Nakit za noge:
– obroči
– trakovi
– kraguljčki
– prstani
Nakit za trup:
– pasovi 
– vrvi
– verige
– sklepanci

Karin Haložan in Larisa Višnjar, 1. b

Vira: wikipedija, www.quotegarden.com


Related Images:

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)