3kons2014-mali

Metoda gibanja

Orientacijski pohod
V okviru 3-Konsa so imeli dijaki 1. č-razreda orientacijski pohod.
Pot jih je vodila od Ekonomske šole Celje po skritih celjskih ulicah, gozdnih poteh, mimo kmetij, obvodnih poteh do Šmartinskega jezera. Med potjo so imeli določene zadolžitve, reševali so skrivne naloge, izvajali igre. Po prihodu na Šmartinsko jezero so pomalicali, nato pa smo se skupaj vrnili v šolo.

Lilijana Povalej, mentorica

Pravi popotnik želi biti na svojih poteh čim bolj svoboden, zato se ne omejuje z do potankosti razdelanim načrtom potovanja. Ve pa tudi, da ni pametno vsega prepuščati spontanosti in naključju.

Mateja Kunc

orientacijaOrientacija je kombinacija orientiranja z določeno metodo gibanja, ki opredeljuje potrebno opremo in taktiko pri posamezni panogi, ki ima zaradi tega tudi svoja pravila za tekmovanja.  Je lahko šport ali rekreativna dejavnost, ki ponuja izziv vsem: mladim in odraslim vseh starosti, rekreativcem in vrhunsko pripravljenim tekačem, celo invalidom. Orientacija omogoča gibanje v naravi, poleg tega je zanjo v gozdu potrebno uporabiti tudi svojo glavo. Navadno poteka v naravi, gozdovih ali parkih. Orientacist mora v čim krajšem času le s pomočjo karte in kompasa preteči ali prehoditi svojo pot, pri natančni orientaciji pa rešiti niz problemov. Pot je označena na karti s krožci, v naravi pa s kontrolnimi točkami. Dolžina in težavnost proge se razlikuje glede na spol, starost, izkušnje in pripravljenost tekmovalcev.

Najpopularnejša disciplina je orientacijski tek.Orientacijski pohod je ena izmed gibalnih dejavnosti in njegov pomen je, da se znajdejo ob branju legende na zemljevidu, ter reševanju nalog.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Orientacija
http://www.orientacijska-zveza.si/orientacija.html

Selma Alić, 4. Č

Related Images:

(Skupno 175 obiskov, današnjih obiskov 1)