erasmus-plus

Praksa v tujini v 2014-15 – prijave za projekt mobilnosti

V sklopu novega programa Erasmus+ (2014-2020) začenjamo z aktivnostmi v projektu mobilnosti, v okviru katerega vam bomo v šolskem letu 2014-15 s pomočjo dotacij Evropske unije ponovno omogočili opravljanje prakse v tujini. Prijavite se lahko do vključno petka, 21. 2. 2014. To storite tako, da na mov@siol.net pošljete naslednje podatke:

        ime in priimek (kot je zapisan v dokumentih)

        razred

        datum rojstva

        natančen naslov (ulica, hišna številka, poštna številka in kraj)

        svoj elektronski naslov

        svojo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi

        ime in priimek staršev oz. skrbnikov ter njihovo telefonsko številko

V primeru, da se bodo vaši kontaktni podatki do meseca julija 2014 spremenili, nas o tem pravočasno obvestite.

Kdo se lahko prijavi?

V projektu lahko sodelujejo dijaki srednje poklicne in strokovne šole, zaželeno je, da ste v času prijave vsaj v 2. letniku izobraževanja.

Želimo si radovednih, odprtih in zgovornih dijakov, ki bi radi potovali in si s spoznavanjem drugih kultur in običajev širili obzorja. Dijakov, ki poznajo bonton in bodo v tujini dostojno zastopali tako našo šolo kot tudi Slovenijo. Dijakov, ki so predvsem prilagodljivi, spoštljivi in marljivi in bi radi izboljšali znanje angleščine in se morebiti naučili še osnov kakšnega drugega jezika.

Kaj zdaj, ko boste informativno prijavljeni?

Vsak prijavljeni dijak bo dobil povratno e-pošto, ki bo potrdila njegovo prijavo. Informativna prijava pomeni, da smo zabeležili vaše zanimanje za prakso v tujini. Zaželene so resne prijave. Dokončen izbor dijakov bomo opravili do konca šolskega leta 2013-14, ko bo predvidoma znano ali je bil naš projekt odobren. Informativne prijave zbiramo zato, da vemo kakšno je povpraševanje po opravljanju prakse v tujini in da lahko na podlagi tega potem zaprosimo za dovolj sredstev.

Kam bomo šli na prakso?

Trenutno še navezujemo stike s potencialnimi partnerji iz Združenega kraljestva, Portugalske in Španije ter z Malte. Države gostiteljice sicer ne morete izbirati sami, saj moramo upoštevati finančne obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe in število prijavljenih dijakov iz posameznega razreda/šole.

Kaj sploh pomeni opravljati prakso v tujini?

To pomeni, da ste v tujini, praviloma v času, ko imajo vaši sošolci prakso v domačih podjetjih, če je to mogoče uskladiti. Odsotni ste 2-3 tedne. Prakso opravljate v podjetju, kamor ste nameščeni na podlagi vašega znanja angleščine ter delovnih izkušenj (niso obvezne). V ta namen morate pred odhodom napisati tudi svoj življenjepis v angleščini, motivacijsko pismo, včasih pa tuji partnerji želijo z vami opraviti tudi razgovor po Skypu, da bolje spoznajo vaše želje in pričakovanja ter preverijo vaše znanje angleščine. Pri vseh teh aktivnostih vam seveda nudimo ustrezno svetovanje in pomoč.

Ali imam prakso v tujini priznano?

Seveda. V tujini dobi vsak dijak potrdilo o opravljeni praksi, poleg tega pa tudi evropski dokument Europass, kjer so natančno navedene naloge, ki jih je opravljal in znanja, ki jih je pridobil. Oba dokumenta služita kot dokazilo za uspešno opravljeno prakso, seveda pa mora vsak dijak napisati tudi svoje poročilo v skladu z navodili svoje organizatorke praktičnega izobraževanja, ki skrbi za priznavanje prakse na šoli. Europass vam bo odlično služil kot priporočilo tudi pri iskanju dela v prihodnosti.

Kakšne so moje obveznosti, če se odločim opravljati prakso v tujini?

Zaenkrat ni nobenih obveznosti. V kolikor bo naš projekt sprejet, bomo takoj sklicali sestanek vseh izbranih dijakov in njihovih staršev in takrat bomo s tistimi, ki se bodo za to dejansko odločili podpisali pogodbo o sodelovanju v projektu mobilnosti. Pogodba je zavezujoča in v njej so natančno definirane obveznosti vseh udeleženih v projektu, torej obveznosti dijaka, njegovih staršev in šole in vsi smo tudi podpisniki posamezne pogodbe. Podrobnosti razjasnimo na sestanku.

Najpomembnejša je predvsem vaša motivacija, kar pomeni, da predložite ustrezno izpolnjeno dokumentacijo, ko jo potrebujemo. O vsem boste pravočasno obveščeni po e-pošti, zato jo je potrebno redno prebirati. Vaše sodelovanje je zelo pomembno, kar pomeni, da se pravočasno odzivate na e-pošto in navodila koordinatorice projekta.

Kako poteka končni izbor dijakov, ki bodo sodelovali v projektu?

Vaše delo in vedenje spremljamo ves čas vašega šolanja in pri odločanju o tem, koga bomo poslali v tujino, se posvetujemo v okviru učiteljskega zbora, v pomoč bo tudi ustrezno in vestno izpolnjena dokumentacija, ki jo boste morali predložiti. Poleg tega bomo pred dokončno odločitvijo preverili še vaš učni uspeh, saj si dijaki z negativnimi ocenami ali neocenjeni dijaki ter tisti, ki veliko izostajajo ne morejo privoščiti tako dolge odsotnosti iz šole. Brez težav pustimo doma tudi dijake, ki jim disciplina predstavlja izziv.

Zanima me…

Če so ostala še kakšna vprašanja glede prakse v tujini, pošljite e-pošto na mov@siol.net  ali vprašajte koordinatorico projekta (Mateja Obrez Verbič).

Iz prve roke…

Da bo odločitev lažja, si preberite mnenja nekaj  dijakov, ki so opravljali prakso v tujini v letošnjem  šolskem letu:

erasmus-mojcaMojca, Celje: “Praksa v tujini je res nepozabna izkušnja, z njo pridobiš veliko novega znanja, ki ga lahko deliš z drugimi, spoznaš različne narode, drugačno hrano, pridobiš nove prijatelje, hkrati pa se ob tem zelo zabavaš.”

erasmus-sasaSaša, Murska Sobota: “To izkušnjo tolpo priporočam vsem, ki si vsaj malo želijo spoznati svet, nove ljudi in nabrati življenjske izkušnje. Pri takem projektu človek postane samozavesten, prepričan vase in v svoje sposobnosti in ta občutek je nekaj najlepšega. Želim si, da bi se takšni projekti organizirali večkrat, saj so to res nepozabni trenutki, ki jih piše življenje.”

erasmus-zanŽan, Novo mesto: “Na mobilnosti je bilo enkratno, užival sem vsak dan, ki sem ga preživel tam, vsi so se maksimalno potrudili, da so nas razumeli in nam pomagali pri delu.”

erasmus-katarinaKatarina, Slovenj Gradec: “To je edinstvena priložnost za pridobivanje znanja in izkušenj. Z mobilnostjo pridobiš velik spekter znanj, ki ti bodo prav gotovo prišla prav tako pri študiju kot v službi.”

                                                                                                                                

Z veseljem pričakujemo vaše prijave.

Mateja Obrez Verbič

koordinatorica projekta

 

Related Images:

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)