3kons2014-mali

OGLEJ SI BLOG PRAKSE V TUJINI!

Projekt Erasmus +

 

Slika 1: Skupina dijakov iz Murske Sobote, Slovenj Gradca in Celja na izobraževanju v spletnem trženju na Tenerifih

 

Evropski projekti nudijo mladim ogromno priložnosti za širjenje obzorij in pridobivanje dragocenih izkušenj, tako popotniških kot tudi delovnih. Ekonomska šola Celje je aktivno prisotna na področju projektov mobilnosti že 12 let. V tem času smo s pomočjo evropskih dotacij organizirali praktično izobraževanje v tujini za 366 dijakov. Poleg tega, da so pobliže spoznali svojo deželo gostiteljico, njene prebivalce in njihovo kulturo, so pridobili delovne izkušnje v tujih podjetjih in izboljšali svoje govorne spretnosti v angleščini ter se naučili vsaj nekaj osnov še kakšnega drugega evropskega jezika. Povratne informacije dijakov so navdušujoče, pozitivne učinke mobilnosti pa zaznavajo tudi starši.

S predstavitvijo izkušenj dijakov v besedi in s pomočjo velikega števila fotografij poskrbimo, da si obzorje razširijo tudi tisti dijaki, ki (še) niso zbrali poguma, da bi se podali v svet. Tako smo vsi skupaj do sedaj pobliže spoznali Lahti na Finskem, Derry na Severnem Irskem, London, Lizbono in Brago na Portugalskem, Malto; daleč najpopularnejša destinacija pa je zagotovo Španija, ki je naše dijake gostila na Tenerifih, v Sevilli in letos pride na vrsto še Valencia.

Mateja Obrez Verbič, koordinatorka projekta

Projekt je financiran s sredstvi Evropske unije.Prispevek odraža stališča avtorja. Nacionalna agencija in Evropska komisija ne odgovarjata za kakršnokoli uporabo informacij navedenih v prispevku.

 

MOBILNOST MLADIH – PRAKSA V TUJINI

Dandanes se na vse več strokovnih šolah ponuja možnost opravljanja prakse v tujini. Tudi na naši, Ekonomski šoli Celje, je tako. Dijaki naše šole tako lahko izkoristijo priložnost in za tri tedne odidejo v tujino, kjer izpopolnjujejo znanje tujega jezika ter pridobivajo izkušnje, ki so danes še kako pomembne pri iskanju zaposlitve. V sklopu projekta Leonardo da Vinci so naši dijaki potovali na Severno Irsko, Tenerife, Anglijo in Španijo. Njihov tritedenski načrt je sestavljen tako, da se prvi teden spoznava kulturo države gostiteljice, njene značilne običaje in kulinariko. Naslednja dva tedna pa se opravlja obvezno prakso v enem izmed tamkajšnjih podjetij. Vsem udeležencem projekta je skupna ena misel – da jim nikoli ni bilo in jim nikoli ne bo žal, da so odšli na prakso v tujini. Domov so namreč prišli obogateni z novimi izkušnjami, ki jih – kot pravijo – ne bodo nikoli pozabili.

Barbara Golavšek in Patricija Fijavž, 4. č

Mnenje dijakinje udeleženke prakse v tujini
Na praksi smo bili tri tedne. Tam smo se učili španščino in opravljali obvezno prakso. Delala sem v hotelu Sevilla Palmera. Moj delavnik je trajal od pol devetih zjutraj do treh popoldne. V Španiji smo si ogledali marsikatero znamenitost, odšli smo tudi v Malago, kjer je bilo zelo vroče in lepo vreme. Med drugim smo se tam tudi kopali in preprosto uživali. Najbolj v spominu mi je ostal ogled flamenka. To izkušnjo bi priporočala vsem, ki si želijo spoznati drugačen način življenja.«

 Selma Alić, 4.č   

Pa še foto utrinki iz Sevilje, kjer je skupina dijakov v šolskem letu 2013/14 opravljala prakso v tujini 

{phocagallery view=category|categoryid=350}

{phocagallery view=category|categoryid=348}

Več o projektu si poglejte tukaj …

Related Images:

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)