erasmus-plusNaša šola že sedem let sodeluje v projektu mobilnosti Leonardo da Vinci, v okviru katerega s pomočjo dotacij Evropske unije pošiljamo dijake na prakso v tujino. To nameravamo tudi v naslednjem šolskem letu, zato moramo že zdaj začeti z zbiranjem informativnih prijav. Prijavite se lahko do vključno 15. 12. 2010.

To storite tako, da na ldv.pks@gmail.com pošljete naslednje podatke:

– ime in priimek (kot je zapisan v dokumentih)

– razred
– datum rojstva
– natančen naslov (ulica, hišna številka, pošta in kraj)
– svoj elektronski naslov
– ime in priimek staršev oz. skrbnikov
 
Kdo se lahko prijavi?
Želimo si radovednih, odprtih in zgovornih dijakov, ki bi radi potovali in si s spoznavanjem drugih kultur in običajev širili obzorja. Dijakov, ki poznajo bonton in bodo v tujini dostojno zastopali tako našo šolo kot tudi Slovenijo. Dijakov, ki so prilagodljivi, spoštljivi in marljivi in bi radi izboljšali znanje angleščine in se morebiti naučili še osnov kakšnega drugega jezika.
 
Kaj zdaj, ko boste informativno prijavljeni?
Vsak prijavljeni dijak bo dobil povratno e-pošto, ki bo potrdila njegovo prijavo. Informativna prijava pomeni, da smo zabeležili vaše zanimanje za prakso v tujini, ni pa to nobena obveza. Zaželjene so resne prijave. Dokončen izbor dijakov bomo opravili v začetku meseca maja 2011, ko bo predvidoma znano ali je bil naš projekt odobren. Informativne prijave zbiramo zato, da vemo kakšno je povpraševanje po opravljanju prakse v tujini in da lahko na podlagi tega potem zaprosimo za dovolj sredstev. 
 
Kam bomo šli na prakso?
Ta informacija zaenkrat še ni znana in jo bomo lahko potrdili šele ob odobritvi projekta. Žal destinacije ne morete izbirati sami, saj moramo upoštevati finančne obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe in število prijavljenih dijakov iz posameznega razreda. V kolikor imate kjerkoli v EU kontakte, ki vam lahko nudijo opravljanje prakse ter poskrbijo tudi za vaše bivanje, nam to sporočite in se lahko dogovarjamo tudi v tej smeri.
 
Kaj sploh pomeni opravljati prakso v tujini?
To pomeni, da ste vi v času, ko imajo vaši sošolci praviloma prakso v domačih podjetjih, nekje v tujini. Odsotni ste 3 tedne. Prvi teden imate ponavadi jezikovno in kulturno-zgodovinsko pripravo, kar pomeni da obiskujete jezikovni tečaj in spoznavate deželo gostiteljico na raznih ekskurzijah, nato pa dva tedna opravljate prakso v podjetju, kamor ste nameščeni na podlagi vašega znanja angleščine ter delovnih izkušenj (niso obvezne). V ta namen morate pred odhodom napisati tudi svoj življenjepis. Glede na to, da pri nas praksa traja dva tedna, v tujini pa bivate tri tedne, vedno izkoristimo en teden počitnic, tako da pouka ne zamudite. Več na http://www.pksola.si/index.php?option=com_content&view=article&id=91&Itemid=108. 
 
Ali imam prakso v tujini priznano?
Seveda. V tujini dobi vsak dijak potrdilo o opravljeni praksi, poleg tega pa tudi evropski dokument Europass, kjer so natančno navedene naloge, ki jih je opravljal in znanja, ki jih je pridobil. Oba dokumenta služita kot dokazilo za uspešno opravljeno prakso, seveda pa mora vsak dijak napisati tudi svoje poročilo v skladu z navodili gospe Lidije Plevčak, ki skrbi za priznavanje prakse na šoli. Europass vam bo odlično služil kot priporočilo tudi pri iskanju dela v prihodnosti. 
 
Kakšne so moje obveznosti, če se odločim opravljati prakso v tujini?
Zaenkrat ni nobenih obveznosti. V kolikor bo naš projekt sprejet, bomo takoj v mesecu maju 2011 sklicali sestanek vseh zainteresiranih dijakov in njihovih staršev in takrat bomo s tistimi, ki se bodo za to dejansko odločili podpisali pogodbo o sodelovanju v projektu Leonardo da Vinci. Pogodba je zavezujoča in v njej so natančno definirane obveznosti vseh udeleženih v projektu, torej obveznosti dijaka, njegovih staršev in šole in vsi smo tudi podpisniki posamezne pogodbe. Podrobnosti pa seveda razjasnimo na sestanku. 
 
Kaj se zgodi v primeru, da se zdaj informativno ne prijavim, pa si kasneje premislim in bi vseeno želel opravljati prakso v tujini?
Vedno lahko pošlješ svoje podatke, vendar bodo imeli prednost dijaki, ki se bodo prijavili do vključno 15. 12. 2010. Vsi, ki boste prijavo poslali kasneje, boste uvrščeni na rezervno listo in pridete v poštev, če se kdo od informativno prijavljenih ne bo odločil za opravljanje prakse v tujini. 
 
Zanima me…
Če so ostala še kakšna vprašanja glede prakse v tujini, pošljite e-pošto na ldv.pks@gmail.com ali vprašajte koordinatorko projekta (Mateja Obrez Verbič).
 
Iz prve roke…
Da bo odločitev lažja, si preberite mnenja nekaterih letošnjih “da Vinčijev”, naših “Portugalčkov” ter “Severnih Irk”:

kristina-babicKristina Babić: Moje potovanje v tujino se mi je zdelo čudovito. Imeli smo se zelo lepo, spoznavali smo nov jezik, nove ljudi, njihovo kulturo, obiskali eno izmed najlepših mest v Evropi, Lizbono. Nismo pa samo uživali, ampak smo imeli tudi obveznosti v službi. Nekaj dela sem opravljala v hotelu, nekaj v pisarni. Na obeh mestih sem se naučila kaj novega, še posebej v hotelu, kjer je bila zanimiva izkušnja. Zelo sem bila zadovoljna z namestitvijo v hostlu, všeč mi je portugalščina, čeprav je zapletena. Ljudje so prijazni, mesto Montijo je lepo, najbolj mi je pa bilo všeč potovanje z letalom, ker sem se peljala z njim prvič. Navdušil me je tudi London. Skratka, občutki so krasni. Ta izkušnja je bila nepozabna in mi bo vedno ostala v zelo lepem spominu.

 

sasa-koprivnik

 

Saša Koprivnik: O Portugalski imam zelo pozitivne vtise. Spoznala sem veliko novih ljudi, njihovo kulturo in jezik, videla veliko naravnih in kulturnih znamenitosti Portugalske in doživela veliko nepozabnih trenutkov. Prakso v tujini priporočam predvsem tistim, ki imajo radi potovanja in nove izzive.

cindy-tkavc

 

Cindy Tkavc: To je bila zame ena nepozabna izkušnja. Pridobila sem nekaj novih poznanstev, utrdila angleščino in se naučila osnov portugalščine. Prakso sem sprva opravljala v hotelu, kasneje pa v šoli. Tam sem opravljala pisarniška dela. Delala sem skupaj s sošolko Tino, ter tremi prijaznimi portugalskimi sodelavci. Pri delu so nama veliko pomagali, naju naučili nekaj novega o delu ter o njihovi kulturi. Ta projekt bi priporočala vsem, saj lahko pridobite veliko izkušenj, postanete odgovornejši ter bolj samozavestni.

 

 blaz-skrabl

 Blaž Škrabl: To je bila res neverjetna, nepozabna izkušnja, ki je nikdar ne bom pozabil. Naučil sem se kar precej portugalščine in utrdil tudi nekatere angleške besede. Vsak vikend smo hodili na organizirane izlete. Ta projekt bi priporočal vsem, kajti naučiš se veliko novega, mogoče tudi bolje spoznaš tiste sošolce, ki jih prej nisi poznal.vid-verdev

 

Vid Verdev: bi moral ubesediti svoje občutke, pa je fant od navdušenja ostal popolnoma brez besed. Če ga srečate na hodniku, ga povlecite za rokav in mogoče bo našel kakšno minutko za vas… Upanje umre zadnje.

 

anja-jevsinek

 

Anja Jevšinek: Ker je to enkratna izkušnja, ki ti ostane v spominu za vedno, se mi zdi, da bi bilo res škoda zamuditi priložnost, da greš na praktično usposabljanje v tujino.

 

nina-turscak

 

Nina Turščak: Vsem priporočam, da to izkoristijo, če le imajo možnost, ker je to enkratno za izboljšanje angleščine in spoznavanje drugih kultur. Derry je zelo lepo mesto in meni ni žal, da sem šla.

 

 

 

Mateja Obrez Verbič
Koordinatorka projekta mobilnosti Leonardo da Vinci

Related Images:

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)