erasmus-plusStopamo v deveto leto sodelovanja v projektu mobilnosti Leonardo da Vinci, v okviru katerega s pomočjo dotacij Evropske unije pošiljamo dijake na prakso v tujino. To nameravamo tudi v naslednjem šolskem letu, zato moramo že zdaj začeti z zbiranjem informativnih prijav. Prijavite se lahko do vključno srede, 25. 1. 2012. 

 
To storite tako, da na ldv.pks@gmail.com pošljete naslednje podatke:

▪    ime in priimek (kot je zapisan v dokumentih)
▪    razred
▪    datum rojstva
▪    natančen naslov (ulica, hišna številka, pošta in kraj)
▪    svoj elektronski naslov
▪    svojo telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi
▪    ime in priimek staršev oz. skrbnikov ter njihovo telefonsko številko

 
Kdo se lahko prijavi?

Želimo si radovednih, odprtih in zgovornih dijakov, ki bi radi potovali in si s spoznavanjem drugih kultur in običajev širili obzorja. Dijakov, ki poznajo bonton in bodo v tujini dostojno zastopali tako našo šolo kot tudi Slovenijo. Dijakov, ki so prilagodljivi, spoštljivi in marljivi in bi radi izboljšali znanje angleščine in se morebiti naučili še osnov kakšnega drugega jezika.

 
Kaj zdaj, ko boste informativno prijavljeni?

Vsak prijavljeni dijak bo dobil povratno e-pošto, ki bo potrdila njegovo prijavo. Informativna prijava pomeni, da smo zabeležili vaše zanimanje za prakso v tujini. Zaželene so resne prijave. Dokončen izbor dijakov bomo opravili v začetku meseca maja 2012, ko bo predvidoma znano ali je bil naš projekt odobren. Informativne prijave zbiramo zato, da vemo kakšno je povpraševanje po opravljanju prakse v tujini in da lahko na podlagi tega potem zaprosimo za dovolj sredstev.

Kam bomo šli na prakso?

V letošnjem letu bomo ponovno sodelovali s partnerji na Severnem Irskem in Kanarskih otokih. Države gostiteljice ne morete izbirati sami, saj moramo upoštevati finančne obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe in število prijavljenih dijakov iz posameznega razreda. Poleg tega lahko na Kanarskih otokih delajo praviloma samo polnoletni dijaki.

 
Kaj sploh pomeni opravljati prakso v tujini?

To pomeni, da ste vi v času, ko imajo vaši sošolci praviloma prakso v domačih podjetjih, nekje v tujini. Odsotni ste 3 tedne. Prvi teden imate ponavadi jezikovno in kulturno-zgodovinsko pripravo, kar pomeni da obiskujete jezikovni tečaj in spoznavate deželo gostiteljico na raznih ekskurzijah, nato pa dva tedna opravljate prakso v podjetju, kamor ste nameščeni na podlagi vašega znanja angleščine ter delovnih izkušenj (niso obvezne). V ta namen morate pred odhodom napisati tudi svoj življenjepis. Glede na to, da pri nas praksa traja dva tedna, v tujini pa bivate tri tedne, vedno izkoristimo en teden počitnic, tako da pouka ne zamudite. Več na http://srednja.pksola.si/index.php?option=com_content&view=article&id=91&Itemid=108.

Ali imam prakso v tujini priznano?

Seveda. V tujini dobi vsak dijak potrdilo o opravljeni praksi, poleg tega pa tudi evropski dokument Europass, kjer so natančno navedene naloge, ki jih je opravljal in znanja, ki jih je pridobil. Oba dokumenta služita kot dokazilo za uspešno opravljeno prakso, seveda pa mora vsak dijak napisati tudi svoje poročilo v skladu z navodili gospe Lidije Plevčak, ki skrbi za priznavanje prakse na šoli. Europass vam bo odlično služil kot priporočilo tudi pri iskanju dela v prihodnosti.

Kakšne so moje obveznosti, če se odločim opravljati prakso v tujini?
Zaenkrat ni nobenih obveznosti. V kolikor bo naš projekt sprejet, bomo takoj v mesecu maju 2012 sklicali sestanek vseh izbranih dijakov in njihovih staršev in takrat bomo s tistimi, ki se bodo za to dejansko odločili podpisali pogodbo o sodelovanju v projektu Leonardo da Vinci. Pogodba je zavezujoča in v njej so natančno definirane obveznosti vseh udeleženih v projektu, torej obveznosti dijaka, njegovih staršev in šole in vsi smo tudi podpisniki posamezne pogodbe. Podrobnosti pa seveda razjasnimo na sestanku.

 

Kako poteka končni izbor dijakov, ki bodo sodelovali v projektu?

Vaše delo in vedenje spremljamo ves čas vašega šolanja in pri odločanju o tem, koga bomo poslali v tujino, se posvetujemo v okviru učiteljskega zbora, poleg tega na dokončni izbor vpliva  tudi število prijavljenih iz posameznega razreda. Hkrati je zelo pomembno vaše sodelovanje, kar pomeni, da se pravočasno odzivate na e-pošto in navodila koordinatorke projekta, saj je sicer zelo težko delati.

Kaj se zgodi v primeru, da se zdaj informativno ne prijavim, pa si kasneje premislim in bi vseeno želel opravljati prakso v tujini?
Vedno lahko pošlješ svoje podatke, vendar bodo imeli prednost dijaki, ki se bodo prijavili do vključno 25. 1. 2012. Vsi, ki boste prijavo poslali kasneje, boste uvrščeni na rezervno listo in pridete v poštev, če se kdo od informativno prijavljenih ne bo odločil za opravljanje prakse v tujini.
Zanima me…
Če so ostala še kakšna vprašanja glede prakse v tujini, pošljite e-pošto na ldv.pks@gmail.com ali vprašajte koordinatorko projekta (Mateja Obrez Verbič).
Iz prve roke…
Da bo odločitev lažja, si preberite mnenja nekaterih letošnjih “da Vinčijev”, naših “Severnih Ircev” ter “Kanarčic”:
 

Tomaž, 3.B – Derry: Moja mednarodna mobilnost je predvsem pomagala pri izboljšanju moje angleščine. Name je imela velik učinek, saj sem lahko spoznal način življenja in dela v tuji državi.

Nastassija, 3.B – Derry: Če imate možnost se udeležiti prakse v tujini, ne razmišljajte predolgo, ker je to neverjetna izkušnja in si jo boste zapomnili do konca življenja! 🙂

Alenka, 3.B – Derry: Projekt mobilnosti se mi zdi čudovita izkušnja. Spoznaš drugo kulturo, njihov način življenja, njihovo prehrano, način zabave. Če kdaj dobim možnost ponovne vrnitve na Severno Irsko, jo bom brez oklevanja sprejela, ker je čudovita država, ljudje so prijazni, le vreme nam je včasih malce ponagajalo. Vsi, ki dobite priložnost, da se udeležite prakse v tujini, jo zgrabite, ker vam ne bo žal.

Anja, 3.A – Derry: Če se ti ponudi takšna priložnost kot je praksa v tujini, tega nikakor ne smeš izpustiti iz rok. Veliko pridobiš, spoznaš, se marsikaj naučiš ter postaneš bolj odgovoren.

Monika, 2.A – Derry: Ne zamudite te priložnosti, če se vam ponuja. Doživeli boste veliko novih stvari in videli še več sveta. Londonderry je zelo lepo mesto, ljudje tam so prijazni, vse je drugačno. Dobili pa boste tudi nova poznastva. Zato vam izkušnjo toplo priporočam.

Marjeta, 1.A-PTI – Tenerife: Že misel na Tenerife je prijetna, biti tam pa je čudovito. Trije tedni nepozabnih dogodivščin so mi pomagali izboljšati angleščino, se naučiti osnov španščine, spoznati nove ljudi ter delati reklamo za enega izmed najlepših hotelov na otoku. To je nekaj nenadomestljivega. Praksa v tujini –> ZAKON!

Danijela, 1.A-PTI – Tenerife: Vsem priporočam, da se udeležite mednarodne mobilnosti, saj boste pridobili novo življenjsko izkušnjo, ki je ne boste nikdar pozabili. Veliko boste pridobili na znanju jezika in povzdignili boste svojo samozavest. Meni osebno je bilo zelo všeč, saj si vsak dan doživel nekaj novega in atraktivnega.

Dijana, 2.A-PTI – Tenerife: Izkoristite to neverjetno izkušnjo, ki se ne ponudi velikokrat v življenju. Čimbolj sodelujte v tamkajšnjem okolju, saj boste tako iz mobilnosti odnesli največ in si izkušnjo tudi najbolj zapomnili. Svetujem vam, da ste tam vedoželjni, se ne bojite novega in tujega, pogovarjajte se v tujem jeziku in se čimbolj prilagodite okolju.

 

Mateja Obrez Verbič
Koordinatorka projekta mobilnosti Leonardo da Vinci

Related Images:

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)