V šolskem letu 2012/13 smo se prijavili na mednarodni razpis v pisanju esejev z naslovom: Who is responsible…. are we ready to take responsibility for the future of our planet? S svojimi prispevki je sodelovalo preko 800 mladih s celega sveta. Dva dijaka naše šole, Aljoša Počuč iz 1.č in Primož Jovanović iz 1. c razreda sta si s svojim esejem prislužila priznanje in povabilo na podelitev priznanj v Angliji.

Povabilu se je odzval Primož Jovanović, ki je v spremstvu svoje mentorice odpotoval v Anglijo. Zanj je bilo to prvo potovanje z letalom, prva vožnja s podzemno, prva vožnja z londonskim doubledeckerjem, prvič na London Eye … Marsikaj novega torej.

Prvi dan potovanja je bil namenjen predvsem prihodu na Otok, kjer nas je že na letališču pričakal prijazni gostitelj Richard. To je bilo zelo priročno, saj smo prispeli sredi noči. Takoj naslednji dan pa smo se podali v odkrivanje vsega, kar ponuja London, najbolj pa se je Primož veselil ogleda Stamford Bridgea, kjer domuje Chelsea Football Club. Tudi London Eye, Trafalgar Square in Oxford Street ga niso pustili ravnodušnega …

Naslednji dan pa je bil dan D – dan podelitve priznanj in sodelovanja na okrogli mizi. Odpravila sva se v Newbury, ki je oddaljen približno uro vožnje iz Londona. V bližini tega kraja ima namreč sedež Trust for Sustainable Living, ki je organiziral natečaj in sponzoriral podelitev. Organizatorji so nas najprej popeljali po deževnem gozdu ter nam predstavili tropske rastline in živali, ki se v njihovem deževnem gozdu po večini sprehajajo kar prosto. Tako se ti lahko posreči, da pride kakšen polmetrski kuščar čisto blizu in se ti celo pusti božati. Tudi lenivec in veliko ptic se tam sprehajajo svobodno. Zaprte imajo samo bolj nevarne živali, kot je na primer aligator…

Po ogledu deževnega gozda je sledila podelitev priznanj. Nagrajenci so bili z vsega sveta in prav zanimivo je bilo opazovati raznolikost udeležencev – od različnih barv kože do šolskih uniform in zakritih Arabk. Sledila je okrogla miza, na kateri so sodelovali vsi dobitniki priznanj. Primož je bil edini Slovenec in eden izmed petih Evropejcev. Bil je v isti skupini kot zmagovalka natečaja, Korejka Cho Su Bin in skupaj so izbrali predloge, kako lahko podjetja pomagajo pri ohranitvi okolja. Zanimivo pa je, da je bila Cho precej sramežljiva in tako je skupino predstavljal Primož – izbrali so ga kot predstavnika, ker je bila njegova angleščina najbolj razumljiva! Po končani debati so nas gostitelji še fotografirali, nato pa so nas pogostili z izredno bogatim kosilom, kar je precej neobičajno za Anglijo.

Vrnitev v London je potekala brez posebnosti, pa tudi naslednji dan je v potovanju nazaj v Slovenijo hitro minil. Vrnila sva se polna enkratnih vtisov, ki naju bodo spremljali še cele počitnice.

The Trust for Sustainable Living je organiziral dve podelitvi nagrad, in sicer v Newburyu in na Sejšelih. Več o prireditvi in dobitnikih nagrad pa si lahko preberete tukaj.

Nataša Slapnik, prof.

 

Related Images:

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)