3-kons-2010-ikona

SOBA 301 – SOBA ZA MEDITACIJO IN BRALNE UŽITKE

Že od torka je soba 301 na Poslovno-komercialni šoli prav posebna soba. Zatemnjena, dišeča, mehka, sanjava. Drugačna. Sredi šole, a  ne spominja na učilnico.
Obiskovalec stopi v z jasminom odišavljen prostor, kjer ga pričakata baldahina, ki opremljena s haikuji naših dijakov kraljujeta nad modrimi blazinami in mehkimi belimi blazinicami. Prisluhne lahko meditativni glasbi ter si ogleda projekcijo, ki na svoj način opozarja, da je leto 2010 leto biotske raznovrstnosti.
Prijazne hostese mu ponudijo žepno svetilko, s pomočjo katere lahko izbere med razstavljenimi knjigami. Branje ob njeni skromni svetlobi je za marsikoga nova izkušnja, druge pa spominja na večerno branje pod odejo.
Pogled potuje po stenah, opremljenimi s haikuji, ter se ustavi pod stropom. Lahen vetrič premika bele ptice. Kosovelove brinjevke? Morda bele ptice sanj? Svoboda domišljije in dijaške ustvarjalnosti? Odgovorov je toliko kot obiskovalcev. Vabljeni k meditaciji, branju in iskanju odgovorov, ki so zakopani globoko v nas.

P. s.
Zaradi dobrega odziva bo soba dijakom PKŠ na voljo še v ponedeljek in torek, 11. in 12. 10. 2010.

 

Knjiga je lahko naša najboljša prijateljica, zvesta spremljevalka na poti, lahko ti dela družbo na plaži in v dolgih nočeh krajša čas, je ob tebi, ko te vsi zapustijo in se v njenem objemu odpraviš na potovanje v drug svet. S sabo jo lahko vzameš kamor koli in prebiraš njeno vsebino kjer koli . Ob branju ljubezenskih romanov, napetih kriminalk, zapletenih dram in drugih, pozabiš na čas, prostor ter odpotuješ v domišljijski svet, ki ga je ustvaril pisatelj, ti pa ga s svojo domišljijo razširiš do neskončnih obzorij.  Z branjem knjig si obogatimo besedni zaklad, manj časa preživimo za računalniki, spoznavamo nove običaje, kulture, verstva, države, ljudi … Tudi, če kdaj namesto učenja sežeš po dobri knjigi in te ta tako prevzame, da je ne moreš odložiti, dokler ne prebereš njene zadnje strani, zaradi tega ne smeš imeti slabe vesti, saj si se takrat izobraževal na kulturnem področju.

Vsako leto v šoli dobimo kar nekaj knjig za domače branje, ki pa niso tako lahko berljive, kot so tiste knjige, ki nas zanimajo. A to nas ne sme odvrniti, da ne bi tudi v svojem prostem času segali po knjigah, ki nam lahko popestrijo še tako dolgočasne knjige. Do njih ne bi smeli čutiti nobenega odpora, pa četudi so nas starši v otroštvu spodbujali, da preberemo čim več knjig. Danes je možno knjige prebirati na računalnikih, nekatere so posnete na zgoščenkah in jih poslušamo, izdajajo jih v žepnih izvedbah, da so lažje in manjše ter primerne za potovanja, in seveda v klasični obliki.

Za popolne bralne užitke je na naši šoli na dan festivala urejena soba, v kateri se lahko dijaki sprostijo ob prebiranju priljubljenih besedil.

Še nekaj iskrenih misli o knjigah:

Knjige so kakor prijatelji: biti morajo dobre, a maloštevilne. (August Strindberg)

Nekatere knjige so pozabljene po krivici, nobena pa ni nezasluženo zapomnjena. (Louis Aragon)

Ni moralnih in nemoralnih knjig. Knjige so dobro ali slabo napisane. To je vse. (Oscar Wilde)

Soba brez knjig je podobna telesu brez duše. (Ciceron)

Knjige moramo prav tako pazljivo in strastno prebirati, kakor so jih pazljivo in strastno napisali. (George Elliot)

Nikoli v življenju nisem srečal uspešnega človeka, ki ne bi bil obenem tudi strasten bralec. (Lewis Timberlake, Marietta Reed)

Nina Lopan, 4. a

Related Images:

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)