3kons2014-mali

Potopisno predavanje

Pojem »Sveta dežela« se nanaša na Izrael, v širšem smislu pa še na dele Jordanije, Libanon, dele Sirije, palestinska ozemlja in dele Egipta. To je območje, kjer imajo svoj izvor in se še danes prepletajo tri velike svetovne religije – judovstvo, krščanstvo in islam. Za več kot 3,5 milijarde kristjanov, judov in muslimanov po svetu pomenita ti dve besedi čaroben kraj. Ta majhen košček sveta, nekoč poznan kot Kanaan, je kot prizorišče, na katerem je Bog razodel svojo besedo in na njem so se odigrali dramatični dogodki iz Stare in Nove zaveze. Vse tri vere se imajo za potomke očaka Abrahama, ki mu je Bog zapovedal, naj gresta z ženo Saro v deželo Kanaan in mu je obljubil »velik narod«.

Potovanje po Sveti deželi je zanimivo tako vernikom, kot tudi nevernikom, saj so kraji na tej poti zakladnice umetnosti, arhitekture in zgodovine. Sveta dežela pa je tudi polna naravnih lepot, od puščav Jordanije, ki očarajo obiskovalca z nenavadnimi rdeče rjavimi odtenki, do koralnega grebena v Rdečem morju na jugu, kamnitih obal Mrtvega morja in do belega peska ob obalah Sredozemskega morja. Na tem območju so v stoletjih pisali zgodovino različni narodi: Egipčani, Babilonci, Asirci, Grki, Rimljani, Arabci ter Turki. Vsak izmed njih je prispeval svoj delež v svetovno zakladnico človeštva.

Naše potovanje se je pričelo v Jordaniji, nato pa smo nadaljevali pot v Izrael. Dve državi z različno vero, načinom življenja, miselnostjo, gospodarstvom … Dve državi, ki nimata najboljših sosedskih odnosov že od ustanovitve Izraela, in so jih zaznamovale številne napetosti,  tudi vojne.

Vsaka zase sta izjemno zanimivi, obe pa si delita bogato zapuščino preteklosti.

Marija Vodušek, mentorica

Izrael ima zanimivo zgodovino. Leži na jugozahodnem delu Azije ob jugovzhodnem robu Sredozemskega morja. Po reliefu je zelo raznolik. Izrael je zaznamovan tako s politično kot z religiozno zgodovino. Ljudstvo Hebrejcev so sestavljali izraelski in judovski rodovi. Izraelski so se naselili na severu, judovski pa na jugu. O priseljevanju Hebrejcev govori tudi Sveto pismo.

Življenje Palestincev pa je ravno toliko različno od našega kot njihova kultura. Družino vodi moški, žene pa nimajo glavne besede. Ženske so bile že od nekdaj podrejene moškim, kar se kaže že pri vzgoji, deklice hodijo le v nižjo šolo, kjer se naučijo pisati in brati ter citirati Koran, medtem ko so dečki lahko deležni visoke izobrazbe. Ženske so v javnosti zakrite, medtem ko so moški lahko normalno odkriti.

Palestina in Izrael sta le dve izmed mnogih držav, ki imajo burno politiko, zgodovino in družbeno ureditev.

Hana Brecl, 2. e

 

Related Images:

(Skupno 511 obiskov, današnjih obiskov 1)