3kons2012-ikona

TAROT

 

Bogat je tisti, ki je zadovoljen s svojo usodo. 
Latinski pregovor

 

O tarotu najdemo na spletni strani http://kolousode.net/index.php?path=tarot_karte med drugim tudi naslednje informacije:

Obstajajo različne teorije o  pomenu tarota. Nekateri  menijo, da izhaja iz starodavne egipčanske besede ta-rosh, ki pomeni kraljevo pot, spet drugi so domnevali, da gre za anagram latinske besede rota, ki označuje kolo – karte potemtakem simbolizirajo življenjski krog od rojstva do smrti. Nekateri so menili, da bi hebrejska beseda za zakon, torah, lahko povezovala karte z mističnim pomenom kabale.

Tarot naj bi po mnenju zgodovinarjev izhajal iz Kitajske in Koreje. Oblikovalci teh kart so se verjetno zgledovali po papirnatem denarju, ki ga je uvajala dinastija T’ang. Navedba v kitajskem slovarju Chihg-cetung trdi, da so igralne karte izumili leta 1120.

Simbolika tarota je univerzalna in govori o mnogih kulturah in filozofijah.
Tarot je vizualen zemljevid zavesti in simbolični sistem in deluje kot zunanje ogledalo naših izkušenj in notranjih psihičnih stanj.

Tarot torej ni nek vudu, črna magija ali kaj podobno okultnega. To so tudi izvedeli dijaki na delavnici. Sodelovalo jih je 32. Najprej so poslušali predavanje o tarotu,. Kasneje so si dijaki ogledali tudi različne karte, ki se pri tem uporabljajo. Cilj delavnice je bil predstavitev tarota, ki se je večini dijakom zdel velika skrivnost, kar pa v resnici ni. Tudi naše predstave, da je to vraževerje, so napačne.

 

Related Images:

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)