3-kons-2010-ikona

Mogoče je nemogoče

V okviru 3-KONSA bo na Poslovno komercialni šoli potekala delavnica Verjetnost – mogoče je nemogoče pod vodstvom prof. Blaža Knepa.

Foto: Vida Horvat

Verjetnost je pomembna matematična panoga, ki je zelo uporabna tudi v vsakdanjem življenju. Pri svojem delu jo uporabljajo ne samo matematiki, temveč tudi zdravniki, raziskovalci, vremenoslovci in še mnogi drugi. Vsak od nas se vsakodnevno srečuje z raznimi izrazi s tega področja: verjetno, zelo verjetno, mogoče, zagotovo, nemogoče … Te izraze uporabljamo, kadar govorimo o dogodkih, ki jih ne moremo vnaprej napovedati. Vseeno pa si ljudje že od nekdaj prizadevajo, da bi te dogodke, kolikor je mogoče, razumeli in ugotovili, ali se za njimi morda ne skriva kak red.

Verjetnost je število, ki nam pove, kolikšna je možnost, da se zgodi neki dogodek. Verjetnost je temeljni pojem matematičneverjetnostni račun. Poznamo več matematičnih definicij verjetnosti. panoge, ki jo imenujemo

Kolikšna je verjetnost, da zadenemo na lotu?

Loterije, stave in navsezadnje hazard vseh oblik je v človeški naravi, čemur pritrjujejo tudi resne vede, kot je na primer antropologija, ki meni, da je človek homo ludens ali (slovensko) človeka, ki se igra. Matematiki so namreč že zdavnaj izračunali, da je verjetnost, da ob vplačilu ene kombinacije plačnik zadene glavno nagrado, ena proti 15,380.935, kolikor je možnih kombinacij v igri, ki izmed 39 številk žreba le sedem številk (in eno za povrh). Če bi torej hoteli na vsaj način zadeti sedmico in bi uporabili “ziheraški” sistem, bi moral igralec izpolniti natančno toliko kombinacij, kot jih igra omogoča. Več kot 15 milijonov torej, in za to plačati precej več, kot bi bila vredna sedmica, da ne govorimo o tem, da je v realnem času fizično nemogoče izpolniti toliko kombinacij. Sicer pa se verjetnost, da bo sedmica izžrebana, povečuje s številom vplačanih kombinacij. Da bi bila verjetnost ena proti ena, bi morali igralci vplačati natančno 15,380.935 kombinacij. In seveda upati, da nihče ni vplačal enake kombinacije kot nekdo drug.

 Patricija Mikek, 4. a

VIRI

http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/sola/2002/dira/tea/Verinst.html

http://sl.wikipedia.org/wiki/Verjetnost

http://planet-zabave.net/loto/loto_verjetnost_da_zadanemo_loto_dobitek.php

http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/23806?url=http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/23806

 

Related Images:

(Skupno 636 obiskov, današnjih obiskov 1)