3kons2012-ikona 

PLESNA DELAVNICA

Ples je sveta pesem, v kateri je vsak gib beseda, vsaka beseda pa je

podkrepljena z glasbo.

Mata Hari

V plesni delavnici so dijaki med standardnimi plesi spoznali angleški valček in foxtrot, med latinsko-ameriškimi pa salso, cha-cha-cha in jive. Delavnico so si ogledali tudi gostje. Našo šolsko jedilnico pa so spremenili v pravo plesišče. Posredujemo vam nekaj osnovnih informacij o teh plesih. Akcijo na plesni delavnici pa boste zasledili na fotografijah.

Angleški valček ali počasni valček je standardni ples. Po nekaterih razlagah se je razvil iz bostona (ples, ki izhaja iz mesta Boston), po drugih pa iz upočasnjenega dunajskega valčka. Angleški valček je počasen ples, ki ga zaznamujeta mehko in valovito gibanje.

Fokstrot ima dolgo zgodovino in veliko plesov je vplivalo na to, da imamo takšni fokstrot, kot ga plešemo danes. Plešemo ga v dveh različicah, in sicer slowfox quickstep.

Ples in glasba salsa sta navdušila širšo svetovno populacijo, zdaj pa že desetletje polnita tečaje v plesnih šolah. Salsa in njej podobni ritmi so kubanskega izvora in osvajajo srca ljudi po vsem svetu.

Predhodnik plesa cha-cha-cha je ples mambo. Cha-cha-cha je nastal okoli leta 1953 v Havani na Kubi. Kmalu nato se je priljubil kot latinsko ameriški ples po vsej Evropi. Stil plesa je zelo specifičen, saj gre za poglavitno gibanje stopal, kolen in bokov.

Jive je latinsko-ameriški ples, ki se je razvil okoli leta 1940. V njem je zaslediti vpliv rock’ n rolla, bepopa in swinga, vendar brez akrobatskih elementov. Izhaja iz boogija, ki se je v Evropi pojavil pod imenom jitterburg.


Related Images:

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)